Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser z mascarpone i pomarańczy świetnie się prezentuje w pucharkach lub szklankach. Składa się z łagodnej i delikatnej masy śmietanowej przełamanej owocową galaretką.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35997
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1307
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1791
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35997
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1307
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1791
        
        
                Składniki
Do szerokiego płytkiego naczynia wlej 100 g śmietanki kremówki, następnie wsyp do niej żelatynę. Pozostaw na 15 minut do napęcznienia.
Wymieszaj resztę śmietany i cukru w rondelku i delikatnie podgrzej aż doprowadzisz do wrzenia. Uważaj, żeby się nie zaczęła gotować. Odstaw.
Dodaj do śmietanki rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj dokładnie.
Do przygotowanej masy dodaj mascarpone oraz pastę waniliowy. Ubijaj całą mieszankę przez około minutę aż składniki dokładnie się połączą.
Wlej przygotowaną mieszankę do małych szklanek albo pucharków. Włóż je do lodówki aż całość stężeje.
Przygotuj galaretkę. Do rondelka wlej sok pomarańczowy i sok z cytryny. Zagotuj, a następnie zdejmij z ognia. Dodaj żelatynę i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Pomarańczową galaretkę przelej do pucharków z przygotowaną masą śmietanową, a następnie odstaw do przestygnięcia.
Podawaj po schłodzeniu.