Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Deser żurawinowy"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 31
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 31
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Połówki brzoskwiń osącz na sicie ze słodkiego syropu. Pokrój na kawałki, a następnie zmiksuj na gładka masę. Odstaw do schłodzenia.
Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kosteczkę, skrop sokiem wyciśniętym z połowy sparzonej cytryny i przełóż do rondelka. Zasyp cukrem, podlej kilkoma łyżkami wody.
Zagotuj zawartość rondelka, dodaj przebraną świeżą lub suszoną żurawinę, wsyp szczyptę cynamonu do smaku. Duś na małym ogniu kilka minut (świeża żurawina powinna zacząć pękać). Przestudź.
Galaretkę (jasną) zalej 3 łyżkami zimnej wody, odstaw na 2-3 minuty, a potem ogrzewaj mieszając, aż się rozpuści. Zimną kremówkę ubij na sztywno, połącz z ciepłą galaretką. W szklaneczkach układaj warstwami brzoskwinie, śmietankę oraz żurawinę.
porcji, czas ok. 35 min; porcja – 260 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety