Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Deser żurawinowy"
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 81
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 63
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 81
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 63
Składniki
Połówki brzoskwiń osącz na sicie ze słodkiego syropu. Pokrój na kawałki, a następnie zmiksuj na gładka masę. Odstaw do schłodzenia.
Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kosteczkę, skrop sokiem wyciśniętym z połowy sparzonej cytryny i przełóż do rondelka. Zasyp cukrem, podlej kilkoma łyżkami wody.
Zagotuj zawartość rondelka, dodaj przebraną świeżą lub suszoną żurawinę, wsyp szczyptę cynamonu do smaku. Duś na małym ogniu kilka minut (świeża żurawina powinna zacząć pękać). Przestudź.
Galaretkę (jasną) zalej 3 łyżkami zimnej wody, odstaw na 2-3 minuty, a potem ogrzewaj mieszając, aż się rozpuści. Zimną kremówkę ubij na sztywno, połącz z ciepłą galaretką. W szklaneczkach układaj warstwami brzoskwinie, śmietankę oraz żurawinę.
porcji, czas ok. 35 min; porcja – 260 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety