Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem bardzo proste danie. By nadać im głęboki smak i aromat, przygotuj samodzielnie oliwę czosnkową, którą możesz wykorzystać także do wielu innych celów.
Deska, nóż do krojenia, folia aluminiowa
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 116
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 53
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 97
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 116
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 53
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 97
Składniki
Podziel czosnek na ząbki. Obierz je. Odłóż 1-2 do przygotowania dipu. Resztę przekrój na połówki i włóż do butelki z „czystą” oliwą z oliwek. Posiekaj drobno igiełki rozmarynu. Dodaj do oliwy. Odstaw na kilka dni w ciepłe (w temperaturę pokojowej), ocienione miejsce. Potrząsaj butelką co pewien czas.
Wyszoruj ziemniaki i pokrój na łódeczki. Przelej do miseczki około 100 ml oliwy czosnkowej (potrząśnij wcześniej butelką, by w miseczce znalazł się rozmaryn). Partiami zanurzaj w oliwie cząstki ziemniaków. Posługując się widelcem, wyjmuj łódeczki z oliwy i poczekaj, aż spłynie z nich nadmiar tłuszczu (do miseczki). Układaj ziemniaki na blasze piekarnika wyłożonej folią aluminiową. Tak przygotowane dopraw solą i pieprzem.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz do czasu, aż ziemniaki będą rumiane, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku (około 40 minut).
W międzyczasie (a najlepiej kilka godzin wcześniej) przygotuj dip do ziemniaków. Przeciśnij przez praskę odłożone ząbki czosnku. Połącz z jogurtem, majonezem i sokiem z cytryny. Wymieszaj na jednolity sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki podawaj z dipem i surówką warzywną. Mogą też stać się dodatkiem do dań mięsnych lub rybnych.