Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem bardzo proste danie. By nadać im głęboki smak i aromat, przygotuj samodzielnie oliwę czosnkową, którą możesz wykorzystać także do wielu innych celów.
Deska, nóż do krojenia, folia aluminiowa
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2410
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2524
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 497
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 1338
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2410
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2524
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 497
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 1338
Składniki
Podziel czosnek na ząbki. Obierz je. Odłóż 1-2 do przygotowania dipu. Resztę przekrój na połówki i włóż do butelki z „czystą” oliwą z oliwek. Posiekaj drobno igiełki rozmarynu. Dodaj do oliwy. Odstaw na kilka dni w ciepłe (w temperaturę pokojowej), ocienione miejsce. Potrząsaj butelką co pewien czas.
Wyszoruj ziemniaki i pokrój na łódeczki. Przelej do miseczki około 100 ml oliwy czosnkowej (potrząśnij wcześniej butelką, by w miseczce znalazł się rozmaryn). Partiami zanurzaj w oliwie cząstki ziemniaków. Posługując się widelcem, wyjmuj łódeczki z oliwy i poczekaj, aż spłynie z nich nadmiar tłuszczu (do miseczki). Układaj ziemniaki na blasze piekarnika wyłożonej folią aluminiową. Tak przygotowane dopraw solą i pieprzem.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz do czasu, aż ziemniaki będą rumiane, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku (około 40 minut).
W międzyczasie (a najlepiej kilka godzin wcześniej) przygotuj dip do ziemniaków. Przeciśnij przez praskę odłożone ząbki czosnku. Połącz z jogurtem, majonezem i sokiem z cytryny. Wymieszaj na jednolity sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki podawaj z dipem i surówką warzywną. Mogą też stać się dodatkiem do dań mięsnych lub rybnych.