Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeby sobie i najbliższym nie dodawać zbyt dużo kalorii po świętach, przygotowałam torcik na bazie kefiru, truskawek i galaretki. Wszystkim domownikom bardzo smakował, stwierdzili że było go za mało.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 180
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1067
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 516
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 64
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 180
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1067
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 516
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 64
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie delikatnie mieszając dodać oliwę, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksowany szpinak. Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy o średnicy 22 cm (dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia). Piekarnik nagrzać do 180°C włożyć biszkopt i piec około 10-12 minut.
Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody. W drugim garnuszku rozpuścić galaretki w 200 ml wrzącej wody, połączyć z żelatyną. 60 dag truskawek wsypać do rondla, zagotować, zmiksować, wymieszać z płynną galaretką.
Kefir zmiksować z łyżką cukru pudru, dodając stopniowo 2/3 musu truskawkowego.
Zimny biszkopt skropić ponczem, wylać przygotowaną masę kefirową, włożyć do lodówki, schłodzić.
Do pozostałego musu truskawkowego wlać 1 szklankę gorącej wody, dodać pozostałe truskawki, wymieszać, pozostawić do stężenia. Następnie wylać na schłodzoną masę kefirową. Ponownie włożyć do lodówki, schłodzić.
Ozdobić bitą śmietaną i owocami.