Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeby sobie i najbliższym nie dodawać zbyt dużo kalorii po świętach, przygotowałam torcik na bazie kefiru, truskawek i galaretki. Wszystkim domownikom bardzo smakował, stwierdzili że było go za mało.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35724
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1213
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6022
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35724
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1213
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6022
        
        
                Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie delikatnie mieszając dodać oliwę, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksowany szpinak. Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy o średnicy 22 cm (dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia). Piekarnik nagrzać do 180°C włożyć biszkopt i piec około 10-12 minut.
Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody. W drugim garnuszku rozpuścić galaretki w 200 ml wrzącej wody, połączyć z żelatyną. 60 dag truskawek wsypać do rondla, zagotować, zmiksować, wymieszać z płynną galaretką.
Kefir zmiksować z łyżką cukru pudru, dodając stopniowo 2/3 musu truskawkowego.
Zimny biszkopt skropić ponczem, wylać przygotowaną masę kefirową, włożyć do lodówki, schłodzić.
Do pozostałego musu truskawkowego wlać 1 szklankę gorącej wody, dodać pozostałe truskawki, wymieszać, pozostawić do stężenia. Następnie wylać na schłodzoną masę kefirową. Ponownie włożyć do lodówki, schłodzić.
Ozdobić bitą śmietaną i owocami.