Desery Przepis na:
Dietetyczna szarlotka na kruszonce

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4051
Dodano: 03.04.2014
Odsłon: 6955
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
- 4 duże jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 90 g masła
- kilka orzechów włoskich rozdrobnionych
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Do szerokiego garnka nalewamy około 1,5 cm wody, zagotowujemy i dodajemy jabłka. Smażymy do momentu, aż jabłka będą się rozpadać. Zdejmujemy z kuchenki, dodajemy cynamon, mieszamy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Blaszkę smarujemy grubo masłem, zaś pozostałe masło wkładamy na chwilę do zamrażarki. -
Mieszamy mąkę z płatkami owsianymi i cukrem. Dzielimy na 3 części.
-
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni.
Do wysmarowanej masłem blachy wsypujemy 1 część mieszanki mąki, płatków i cukru. Na to wykładamy połowę jabłek. Następnie wysypujemy 2 część mieszanki, na to wykładamy pozostałe jabłka. Jabłka obsypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi, na które wysypujemy ostatnią część mieszanki. Górę obkładamy wyjętym z zamrażarki i pokrojonym w wiórki masłem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 55 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy.
SMACZNEGO:)
Komentarze do przepisu (0)