Do góry

Desery Przepis na:

Dietetyczna szarlotka na kruszonce

Dietetyczna szarlotka na kruszonce

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4051

Dodano:

Odsłon: 6955

Pyszna, prosta i szybka w wykonaniu szarlotka dla osób dbających o linię:)

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
  • 4 duże jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 90 g masła
  • kilka orzechów włoskich rozdrobnionych
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Do szerokiego garnka nalewamy około 1,5 cm wody, zagotowujemy i dodajemy jabłka. Smażymy do momentu, aż jabłka będą się rozpadać. Zdejmujemy z kuchenki, dodajemy cynamon, mieszamy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
    Blaszkę smarujemy grubo masłem, zaś pozostałe masło wkładamy na chwilę do zamrażarki.

  2. Mieszamy mąkę z płatkami owsianymi i cukrem. Dzielimy na 3 części.

  3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni.
    Do wysmarowanej masłem blachy wsypujemy 1 część mieszanki mąki, płatków i cukru. Na to wykładamy połowę jabłek. Następnie wysypujemy 2 część mieszanki, na to wykładamy pozostałe jabłka. Jabłka obsypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi, na które wysypujemy ostatnią część mieszanki. Górę obkładamy wyjętym z zamrażarki i pokrojonym w wiórki masłem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 55 minut.
    Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy.
    SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń