Zdrowe, pożywne, chrupiące ciasteczka, które robi się bardzo łatwo i szybko. Można dowolnie dobierać swoje ulubione dodatki, tworząc różne wariacje ciasteczek. Wyśmienicie smakują podane z mlekiem.
Dietetyczne ciasteczka owsiane
Składniki
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki razowej
- 3 łyżki otrębów orkiszowych
- 100 g suszonej żurawiny
- 3 łyżki słonecznika łuskanego
- 3 łyżki pestki dyni
- 3 łyżki rodzynek
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek oleju
- 1 banan
- 1 jajko
Składniki
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki razowej
- 3 łyżki otrębów orkiszowych
- 100 g suszonej żurawiny
- 3 łyżki słonecznika łuskanego
- 3 łyżki pestki dyni
- 3 łyżki rodzynek
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek oleju
- 1 banan
- 1 jajko

Etapy przygotowania
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
W drugiej misce rozgniatamy banana i mieszamy go z jajkiem, olejem i miodem. Na koniec wsypujemy suche składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Z ciasta, zwilżonymi w zimnej wodzie rękami (wtedy ciasteczka łatwiej się formują) kształtujemy kulki i lekko je spłaszczamy.
Ciasteczka układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 127
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 127



Składniki
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki razowej
- 3 łyżki otrębów orkiszowych
- 100 g suszonej żurawiny
- 3 łyżki słonecznika łuskanego
- 3 łyżki pestki dyni
- 3 łyżki rodzynek
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek oleju
- 1 banan
- 1 jajko
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
W drugiej misce rozgniatamy banana i mieszamy go z jajkiem, olejem i miodem. Na koniec wsypujemy suche składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Z ciasta, zwilżonymi w zimnej wodzie rękami (wtedy ciasteczka łatwiej się formują) kształtujemy kulki i lekko je spłaszczamy.
Ciasteczka układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Polecam "słodziakom" - raczej bez rodzynek. Warto zrobić.