Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Dietetyczne placki z batatów"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 18
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3449
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 105
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 835
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 18
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3449
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 105
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 835
Składniki
Obrane bataty i umytą cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę, czosnek i szczypior drobno posiekaj.
Całość połącz z mąką, żółtkami oraz bułką tartą.
Botwinę namocz w zimnej wodzie z solą (tak pozbawisz ją piasku). Dokładnie umyj i pokrój na kawałki około 2 cm. Dołóż do masy, dopraw solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Na koniec dodaj 2 łyżki oleju i wymieszaj.
Nałóż masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko uklep i wyrównaj.
Wstaw placki do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz około 15 minut. Gotowe podawaj np. ze śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym.
Czas przygotowania: 30 min . Ilość kalorii na 1 porcję: 260. Stopień trudności: średnie.Źródło: Telemax