Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Dolmadakia, czyli gołąbki po grecku"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 43
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 67
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 31
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 43
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 67
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 31
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Składniki
Świeże liście blanszujemy. Jeśli używamy liści z solanki, osączamy je i także na chwilę zanurzamy we wrzątku, a potem w zimnej wodzie.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Natkę pietruszki i miętę siekamy. Ugotowany ryż mieszamy z cebulą, jajkiem, pietruszką i miętą (farsz można wzbogacić np. przesmażonym z czosnkiem szpinakiem albo startą, odciśniętą z soku cukinią).
Na osuszone liście winorośli nakładamy po łyżce farszu. Zwijamy jak tradycyjne gołąbki. W garnku układamy warstwę liści, na nich warstwę gołąbków. Zalewamy częścią rosołu i łyżką soku z cytryny. Nakrywamy kolejną warstwą liści i gołąbków itd. Zalewamy rosołem i resztą soku z cytryny.
Obciążamy np. talerzykiem, żeby gołąbki nie wypłynęły na wierzch. Gotujemy 25-30 minut. Podajemy z sosem pomidorowym, śmietanowo-serowym itp.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 2,60 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 173 kcal Białko 7,1 g/Tłuszcz 6 g/Węglowodany 19 g.Źródło: Rewia