Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Dolmadakia, czyli gołąbki po grecku"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3180
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 169
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 64
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 81
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 74
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3180
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 169
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 64
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 81
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 74
Składniki
Świeże liście blanszujemy. Jeśli używamy liści z solanki, osączamy je i także na chwilę zanurzamy we wrzątku, a potem w zimnej wodzie.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Natkę pietruszki i miętę siekamy. Ugotowany ryż mieszamy z cebulą, jajkiem, pietruszką i miętą (farsz można wzbogacić np. przesmażonym z czosnkiem szpinakiem albo startą, odciśniętą z soku cukinią).
Na osuszone liście winorośli nakładamy po łyżce farszu. Zwijamy jak tradycyjne gołąbki. W garnku układamy warstwę liści, na nich warstwę gołąbków. Zalewamy częścią rosołu i łyżką soku z cytryny. Nakrywamy kolejną warstwą liści i gołąbków itd. Zalewamy rosołem i resztą soku z cytryny.
Obciążamy np. talerzykiem, żeby gołąbki nie wypłynęły na wierzch. Gotujemy 25-30 minut. Podajemy z sosem pomidorowym, śmietanowo-serowym itp.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 2,60 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 173 kcal Białko 7,1 g/Tłuszcz 6 g/Węglowodany 19 g.Źródło: Rewia