Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne, acz proste. Pewnie znane ale nie odnalazłam na Smakerze, więc dodaję.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Rozpuszczamy 1 galaretkę w 1,5 szklanki wody. Na desce pod placek rozkładamy folię aluminiową, a na niej trzy rzędy po 5 herbatników zaraz obok siebie, wzdłuż długiego boku. Smarujemy połową serka w wiadereczka, rozkładając równomiernie. Na serek układamy kolejną warstwę herbatników a resztę serka wykładamy jak poprzednio. Następnie na środku rozkładamy stężałą galaretkę (musi być taka żeby się jeszcze dała wyłożyć łyżką). Można rozłożyć tak około 2/3 z niej, żeby domek się ładnie zamknął.
Finałem tej operacji jest bardzo skomplikowana czynność: chwytamy folię aluminiową po obu stronach i składamy konstrukcje na kształt trójkąta. Delikatnie dociskamy i zawijamy folią wystającą po bokach.
Domek wkładamy do lodówki na 6 - 12 godzin, potem wyjmujemy z folii i polewamy polewą. Kroimy na kawałki grubości około 3 cm i voila.