Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny i śliczny domek z piernika.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 58
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 66
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 303
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 58
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 66
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 303
Składniki
Najpierw trzeba wyciąć szablon. Taki szablon możecie sami narysować na grubszej kartce (blok techniczny) Na zdjęciu widać wymiary.
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy przez sito do dużej misy. Dodajemy miód, jajko, żółtko oraz roztopione i ostudzone masło. Składniki mieszamy i cierpliwie zagniatamy ciasto. (Gdyby ciasto było zbyt piaskowate i nie chciało się zagnieść proszę dodać pozostałe białko lub więcej miodu). Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godzinki żeby odpoczęło. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 milimetry i za pomocą szablonu wykrawamy z niego odpowiednie kształty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C około 8 - 10 min.
Białko ubijamy ręcznie. Gdy z białka zacznie robić się gęsta piana wsypujemy stopniowo cukier puder i ucieramy energicznie. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Lukier powinien mieć konsystencję mniej więcej pasty do zębów. Lukier powinien się gładko ciągnąć, nie powinien się rwać, ani wylewać. Lukier przelewamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy części domku.
Do ścian z otworami na okna przyklejamy żelatynę (będzie imitować szyby) Wszystkie ozdobione części domku zostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Następnie sklejamy domek w całość (patrz film) Dach domku posypujemy obficie cukrem pudrem.