Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny i śliczny domek z piernika.
Najpierw trzeba wyciąć szablon.
Taki szablon możecie sami narysować na grubszej kartce (blok techniczny)
Na zdjęciu widać wymiary.
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy przez sito do dużej misy.
Dodajemy miód, jajko, żółtko oraz roztopione i ostudzone masło.
Składniki mieszamy i cierpliwie zagniatamy ciasto. (Gdyby ciasto było zbyt piaskowate i nie chciało się zagnieść proszę dodać pozostałe białko lub więcej miodu).
Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godzinki żeby odpoczęło.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 milimetry i za pomocą szablonu wykrawamy z niego odpowiednie kształty.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C około 8 - 10 min.
Białko ubijamy ręcznie. Gdy z białka zacznie robić się gęsta piana wsypujemy stopniowo cukier puder i ucieramy energicznie. Na koniec wlewamy sok z cytryny.
Lukier powinien mieć konsystencję mniej więcej pasty do zębów.
Lukier powinien się gładko ciągnąć, nie powinien się rwać, ani wylewać.
Lukier przelewamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy części domku.
Do ścian z otworami na okna przyklejamy żelatynę (będzie imitować szyby)
Wszystkie ozdobione części domku zostawiamy do całkowitego wyschnięcia.
Następnie sklejamy domek w całość (patrz film)
Dach domku posypujemy obficie cukrem pudrem.
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7797
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2088
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 29989
Propozycja na smakowite i aromatyczne pesto z zielonych oliwek i pietruszki z...
Odsłon: 5025
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7797
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2088
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 29989
Propozycja na smakowite i aromatyczne pesto z zielonych oliwek i pietruszki z...
Odsłon: 5025
Składniki
Najpierw trzeba wyciąć szablon. Taki szablon możecie sami narysować na grubszej kartce (blok techniczny) Na zdjęciu widać wymiary.
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy przez sito do dużej misy. Dodajemy miód, jajko, żółtko oraz roztopione i ostudzone masło. Składniki mieszamy i cierpliwie zagniatamy ciasto. (Gdyby ciasto było zbyt piaskowate i nie chciało się zagnieść proszę dodać pozostałe białko lub więcej miodu). Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godzinki żeby odpoczęło. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 milimetry i za pomocą szablonu wykrawamy z niego odpowiednie kształty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C około 8 - 10 min.
Białko ubijamy ręcznie. Gdy z białka zacznie robić się gęsta piana wsypujemy stopniowo cukier puder i ucieramy energicznie. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Lukier powinien mieć konsystencję mniej więcej pasty do zębów. Lukier powinien się gładko ciągnąć, nie powinien się rwać, ani wylewać. Lukier przelewamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy części domku.
Do ścian z otworami na okna przyklejamy żelatynę (będzie imitować szyby) Wszystkie ozdobione części domku zostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Następnie sklejamy domek w całość (patrz film) Dach domku posypujemy obficie cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Jabłka w biszkopcie
Desery
Lody cappuccino
Desery
Placki z serka waniliowego
Desery
Rurki z kremem
Jabłka w biszkopcie
Wspaniały deser dla wszystkich. Polecam ten przepis.
Odsłon: 106
Lody cappuccino
Aksamitne lody cappuccino, w których znajdziesz chrupiące kawałki czekolady s...
Odsłon: 333