Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić domek z piernika? Taka jadalna ozdoba świąteczna to nie tylko piękna dekoracja, ale też prawdziwy smakołyk. Co więcej, w domu roznosi się słodki, cynamonowy zapach. Wypróbuj przepis na domek z piernika - krok po kroku stwórz piękną ozdobę na święta.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 113
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4116
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 164
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 113
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4116
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 164
Składniki
Na początku zabierz się za robienie ciasta - koniecznie w wieczór przed dniem, w którym chcesz zaprezentować domek z piernika! W pierwszej kolejności miód, cukier i masło przełóż do garnka i powoli podgrzewaj. Pamiętaj, aby cały czas mieszać miksturę, do połączenia się składników. Następnie odstaw do przestygnięcia.
W międzyczasie w osobnej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, kakao i przyprawę korzenną. Sodę oczyszczoną rozpuść w dwóch łyżkach wody i dodaj do miski. Wymieszaj do połączenia się składników. Gdy pierwsza mikstura ostygnie, wmieszaj w nią jajko. Następnie przełóż całość do miski z suchymi składnikami i zagnieć ciasto na jednolitą masę. Uformuj z niego kulę i owiń ją folią spożywczą. Wstaw do lodówki na całą noc.
Następnie przygotuj szablony domku, najlepiej z twardego kartonu. Wytnij: - prostokąt o wymiarze 12x14 cm (podłoga domku), - 2 prostokąty o wymiarach 12x5 cm (ściany boczne), - 4 prostokąty o wymiarach 16x14 cm. Dwa z nich posłużą jako dach oraz dwa kolejne jako przednia i tylna ściana domu. W tych prostokątach, które posłużą za ściany domu, chwyć dłuższy bok i na wysokości pięciu centymetrów zetnij ukośnie w trójkąt.
Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na pół. Zagnieć ponownie, aby trochę zmiękło. Wyłóż dwie blachy piekarnika papierem do pieczenia i na jednej z nich rozwałkuj połowę ciasta, tak, aby pokrywało całą blachę. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Piecz przez ok. 15 minut. W międzyczasie przygotuj w ten sam sposób drugą część ciasta na drugiej blaszce.
Wyjmij pierwszego upieczonego piernika i włóż drugie ciasto na 15 minut. W tym czasie szybko wytnij jak najwięcej elementów na domek z piernika (możesz w ścianach wyciąć okna i drzwi, według uznania). Uważaj, ciasto szybko twardnieje! Po upieczeniu drugiej blaszki wytnij brakujące elementy oraz podstawę pod dom - jeszcze większą niż podłoga domku o wymiarach 12x14 cm. Masz już wszystkie niezbędne elementy do klejenia.
Musisz teraz przygotować lukier. Zacznij od ubicia białka na sztywno. Ciągle miksując, stopniowo dosypuj cukier puder. Powoli powstanie gładki lukier. Przełóż go do rękawa cukierniczego. Jeśli go nie masz, możesz wykorzystać woreczek foliowy. Wystarczy, że odetniesz jeden z jego rogów.
Ustaw podstawkę pod dom. Na nią lukrem przyklej podłogę domku, a następnie ściany do tej podłogi. Poczekaj chwilę po każdym etapie, żeby lukier trochę zaschnął. Jeśli wyciąłeś okna lub drzwi, również ozdób je lukrem przed doklejeniem!
Teraz przyklej dach. Zrób to ostrożnie i dopiero gdy lukier łączący ściany boczne i podstawy dobrze zaschnie. Najpierw ozdób go lukrem według własnego pomysłu.
Gdy domek będzie już w całości sklejony, a lukier wyschnie, możesz go jeszcze udekorować, np. żelkami czy specjalnymi ozdobami do muffinek i ciastek. To doda koloru i wyrazistości twojemu domkowi z piernika. Rób to jednak bardzo delikatnie, żeby nie naruszyć konstrukcji.
Jak zrobić domek z piernika? Teraz już wiesz! W pełni jadalna, świąteczna ozdoba już gotowa. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś podarował ją najbliższym na mikołajki lub pod choinkę.