Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 580
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11784
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 580
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11784
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Składniki
cukier z miodem podgrzac do rozpuszczenia cukru zdjąć z ognia wrzucić podrobione masło , wystudzić.Makę wsypać do miski dodać sodę przyprawy jajka i miód wyrobić i zawinąć w folię wsadzić do lodówki najlepiej na cała noc.Rozwałkować i wycinać części domku z wcześniej przygotowanego szablonu ,oraz ciasteczka,ciasteczkowe ludki i co tylko chcecie :)Piec w 220 stopniach kilka dosłownie minut do zrumienienia (w moim piekarniku starym gazowym gracie-5 min)
Ciasto po wyrobieniu jest bardzo rzadkie jednak po schłodzeniu twardnieje i bardzo dobrze się rozwałkowuje!!Z podanej ilości wychodzi dosyć spory domek i mnóstwo ciasteczek ,ciasto można przechować kilka dni nie trzeba wypiekać całej ilości.Uzyłam miodu sztucznego a najlepiej gdyby był to tzw golden syrup-złoty syrop.Na glazurę ubijamy białko z cukrem pudrem i sokiem na biała dość sztywną masę.