Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10372
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5969
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5310
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12811
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4562
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10372
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5969
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5310
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12811
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4562
Składniki
cukier z miodem podgrzac do rozpuszczenia cukru zdjąć z ognia wrzucić podrobione masło , wystudzić.Makę wsypać do miski dodać sodę przyprawy jajka i miód wyrobić i zawinąć w folię wsadzić do lodówki najlepiej na cała noc.Rozwałkować i wycinać części domku z wcześniej przygotowanego szablonu ,oraz ciasteczka,ciasteczkowe ludki i co tylko chcecie :)Piec w 220 stopniach kilka dosłownie minut do zrumienienia (w moim piekarniku starym gazowym gracie-5 min)
Ciasto po wyrobieniu jest bardzo rzadkie jednak po schłodzeniu twardnieje i bardzo dobrze się rozwałkowuje!!Z podanej ilości wychodzi dosyć spory domek i mnóstwo ciasteczek ,ciasto można przechować kilka dni nie trzeba wypiekać całej ilości.Uzyłam miodu sztucznego a najlepiej gdyby był to tzw golden syrup-złoty syrop.Na glazurę ubijamy białko z cukrem pudrem i sokiem na biała dość sztywną masę.