Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Baklawa to tradycyjne, bardzo słodkie ciasto, które pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jest bardzo popularna w takich krajach jak Turcja, czy Grecja. Baklawę przygotowuje się z ciasta filo, którego warstwy przełożone są drobno pokrojonymi orzechami z miodem. Zawartość wnętrza, czy kształt baklawy może się znacznie różnić od rejonu, z którego pochodzi, ale my tym razem przygotujemy baklawę w prosty, bo domowy sposób, która będzie miała sporo pomarańczowego, orzeźwiającego aromatu i będzie słodka, bardzo sycąca. Idealna do kawy czy herbaty w letni dzień.
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 119
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 119
Składniki
Posiekaj orzechy. Zacznij od posiekania orzechów. Użyj 3 wybrane przez siebie rodzaje orzechów, możesz użyć 100 g z każdego rodzaju lub zmienić proporcje, jeżeli bardziej np. lubisz pistacje. Orzechy rozdrobnij nożem na drobne części, ale nie kupuj bardzo drobno zmielonych orzechów, dobrze, aby było czuć, że one są drobno posiekane, a nie zmielone. Do zmielonych orzechów dodaj szczyptę cynamonu dla smaku oraz trochę skórki pomarańczowej (opcjonalnie). Całość wymieszaj.
Rozpuść masło Do rondelka wrzuć masło i rozpuść. Przygotuj łyżkę lub pędzelek.
Ciasto filo. Ciasto filo rozłóż na prostokątnej blaszce i układaj warstwowo. Ciasto będzie wystawało poza brzegi, ale tym się nie przejmuj. Będziesz je zakładać na kopertę. Możesz ciasto również od razu dociąć. Każdy sposób jest dobry. Zacznij od pierwszej warstwy. Połóż warstwę na blaszkę, a następnie wysmaruj ją cienko masłem. Dodaj kolejną warstwę i również wysmaruj masłem. Złóż brzegi ciasta do środka, posmaruj masłem i dodaj warstwę posiekanych orzechów. Dodaj kolejną warstwę ciasta i zrób analogiczne - wysmaruj masłem i dodaj orzechów, a ciasto zawijaj do środka, jeżeli jest poza brzegami. I tak kilka warstw. Pozostaw sobie trochę orzechów do posypki na wierzch. Ciasto przykryj warstwą ciasta filo. Pokrój ciastko w kostkę lub po skosie i następnie wzdłuż, aby powstały romby. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika, góra dół na 160 stopni i pozostaw na ok. godzinę.
Przygotuj syrop. Do rondelka wsyp cukier, sok z cytryny, miód oraz 1/3 szklanki wody. I gotuj na syrop przez ok. 4 minut. Przestudź syrop.
Gotowa baklawa. Przygotowaną baklawę polej schłodzonym sosem. Baklawę możesz posypać z wierzchu posiekanymi orzechami.