Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa chałka drożdżowa z kruszonką
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103200
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2001
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5866
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5867
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103200
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2001
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5866
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5867
Składniki
Przygotowanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na rozczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 10-15 minut. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, miękkie masło, cukier, sól. letnie mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto jest elastyczne i ładnie odchodzi od rąk. ( wyrabiamy przez kilka minut). Ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i rozcierać w dłoniach do połączenia się składników i uzyskania kruszonki. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Wyciągamy ciasto z miski, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części. Z każdej części formujemy wałek o długości dużej blaszki z piekarnika ok. 50 cm. Wałki ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapleść warkocz. Końce ciasta skleić ze sobą. Chałkę przykryć i odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Chałkę przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Pieczemy bez termoobiegu przez ok. 30 minut. Smacznego!