Do góry

Desery Przepis na:

!Domowa chałka drożdżowa z kruszonką

!Domowa chałka drożdżowa z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 11095

Dodano:

Odsłon: 778

Domowa chałka drożdżowa z kruszonką

Składniki

  • Składniki:
  • (szklanka 250 ml)
  • ----Rozczyn:
  • Drożdże 25 g
  • Cukier łyżka
  • Mąka pszenna tortowa łyżka
  • Mleko letnie 1/2 szklanki
  • ----Ciasto właściwe:
  • Mąka pszenna tortowa 500 g
  • Mleko letnie 1/2 szklanki
  • Masło 70 g
  • Cukier 60 g
  • jajko + jajko do posmarowania chałki przed pieczeniem
  • Sól szczypta
  • ----Kruszonka:
  • Masło 30 g
  • Cukier 30 g
  • Mąka pszenna tortowa 60 g
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
!Domowa chałka drożdżowa z kruszonką

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:


    W misce mieszamy wszystkie składniki na rozczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 10-15 minut.


    Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, miękkie masło, cukier, sól. letnie mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto jest elastyczne i ładnie odchodzi od rąk. ( wyrabiamy przez kilka minut).


    Ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.


    W tym czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i rozcierać w dłoniach do połączenia się składników i uzyskania kruszonki. Włożyć do lodówki do schłodzenia.


    Wyciągamy ciasto z miski, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części. Z każdej części formujemy wałek o długości dużej blaszki z piekarnika ok. 50 cm.


    Wałki ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapleść warkocz. Końce ciasta skleić ze sobą. Chałkę przykryć i odstawić na 30 minut.


    Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Chałkę przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Pieczemy bez termoobiegu przez ok. 30 minut. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń