Do góry

Desery Przepis na:

Domowa chałwa

Domowa chałwa

Autor:

Przepisów i artykułów: 420 Ocena: 5694

Dodano:

Odsłon: 2921

Przysmak wykonany własnoręcznie smakuje najbardziej. Poza tym ma się pewność, że chałwa to rzeczywiście chałwa. Można ją jeść samą. Może być dodatkiem do ciast lub deserów. Polecam.

Składniki

  • 200 g sezamu
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowa chałwa

Przygotowanie

  1. Sezam podprażyć na suchej patelni, aby wydobyć aromat. Należy cały czas mieszać, gdyż łatwo się przypala. Przełożyć do miseczki. Poczekać aż wystygnie. Przełożyć do blendera i miksować kilka minut. Co jakiś czas należy zdejmować masę ze ścianek. Na koniec dodać miód i ekstrakt waniliowy. Wymieszać już ręcznie. Przełożyć do plastikowej lub szklanej miseczki, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Miseczkę dać do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc. Po tym czasie przełożyć na talerz. Chałwa jest gotowa do spożycia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń