Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejków zapachowych.
Domowe ciasteczka z łezką czekoladową
Składniki
- 320 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- prawie cała szklanka drobnego cukru
- 2 jajka
- czekoladowe łezki deserowe nie cała szklanka
Składniki
- 320 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- prawie cała szklanka drobnego cukru
- 2 jajka
- czekoladowe łezki deserowe nie cała szklanka

Etapy przygotowania
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku i ciągle ucierać. Dodawać stopniowo mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nastepnie ciasto przełożyć na deskę i wyrobić ręcznie. Podsypać mąką jeśli jest taka potrzeba. Dodać czekoladowe łezki. Pozagniatać. Zrobić wałek. Podzielić na małe porcje. Z każdej porcji utoczyć kulkę wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczać w dłoniach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 12 min. Do ładnego zarumienienia. Wystudzić ciasteczka na kratce. Zapakować do puszki i można czekać na gości. Smacznego. Ja miałam nie całą szklankę czekoladowej łezki i myślę, że spokojnie można dodać więcej.

Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis na brioszki, które można podać zarówno ze słodkim jak i słonym dodatk...
Odsłon: 30

Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 83
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis na brioszki, które można podać zarówno ze słodkim jak i słonym dodatk...
Odsłon: 30

Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 83



Składniki
- 320 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- prawie cała szklanka drobnego cukru
- 2 jajka
- czekoladowe łezki deserowe nie cała szklanka
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku i ciągle ucierać. Dodawać stopniowo mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nastepnie ciasto przełożyć na deskę i wyrobić ręcznie. Podsypać mąką jeśli jest taka potrzeba. Dodać czekoladowe łezki. Pozagniatać. Zrobić wałek. Podzielić na małe porcje. Z każdej porcji utoczyć kulkę wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczać w dłoniach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 12 min. Do ładnego zarumienienia. Wystudzić ciasteczka na kratce. Zapakować do puszki i można czekać na gości. Smacznego. Ja miałam nie całą szklankę czekoladowej łezki i myślę, że spokojnie można dodać więcej.