Do góry

Desery Przepis na:

Domowe ciastka oreo

Domowe ciastka oreo

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 79726

Dodano:

Odsłon: 561

Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne domowe ciasteczka a`la oreo. Ciastka są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i mocno czekoladowe :).

Składniki

  • Z podanej porcji wyjdzie około 45 ciastek, użyłam foremki o średnicy około 4 cm
  • 200 g mąki pszennej (do typu 550)
  • 120 g masła o temperaturze pokojowej (miękkie)
  • 80 g cukru pudru
  • 40 g kakao ciemnego (bez cukru)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • na nadzienie:
  • 200 g białej czekolady
  • 4 łyżki śmietanki 30% lub 36%
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta – ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem:
    Do miski wsypuję mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszam dłonią, tak żeby składniki dokładnie się wymieszały.

    Następnie dodaję jajko, masło i wyrabiam ciasto przez kilka minut, aż stanie się gładkie i lśniące. Ciasta nie wykładam na blat, tylko wyrabiam w misce.

    Wyrobione ciasta zawijam w folię spożywczą i wkłada m do lodówki na około 30 minut.

  2. Pieczenie ciastek:
    Schłodzone ciasto, rozwałkowuję na grubość około 2-3 milimetrów. Odcinam kawałek ciasta, wkładam pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkuję. Pozostałe ciasto zawijam w folię spożywczą.

    Z rozwałkowanego ciasta wykrawam ciasteczka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 10-11 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

    Upieczone ciastka zdejmuję z blachy i piekę następną partię ciastek.

  3. Ciastka mam już od pieczone i wystudzone teraz przygotuję nadzienie:
    Do rondelka przekładam połamaną czekoladę, dodaję śmietankę i rozpuszczam w gorącej kąpieli wodnej – nadzienie jest gotowe.

    Ciepłą czekoladą przekładam ciastka. Na ciastko kładę około 1/2 łyżeczki czekolady i nakrywam drugim ciastkiem. Ciastka układam na płaskim talerzu i pozostawiam do zastygnięcia.

    Ciastka czekoladowe są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń