Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne domowe ciasteczka a`la oreo. Ciastka są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i mocno czekoladowe :).
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1190
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457692
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1444
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2265
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 579
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1190
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457692
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1444
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2265
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 579
Składniki
Przygotowanie ciasta – ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem: Do miski wsypuję mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszam dłonią, tak żeby składniki dokładnie się wymieszały. Następnie dodaję jajko, masło i wyrabiam ciasto przez kilka minut, aż stanie się gładkie i lśniące. Ciasta nie wykładam na blat, tylko wyrabiam w misce. Wyrobione ciasta zawijam w folię spożywczą i wkłada m do lodówki na około 30 minut.
Pieczenie ciastek: Schłodzone ciasto, rozwałkowuję na grubość około 2-3 milimetrów. Odcinam kawałek ciasta, wkładam pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkuję. Pozostałe ciasto zawijam w folię spożywczą. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam ciasteczka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 10-11 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone ciastka zdejmuję z blachy i piekę następną partię ciastek.
Ciastka mam już od pieczone i wystudzone teraz przygotuję nadzienie: Do rondelka przekładam połamaną czekoladę, dodaję śmietankę i rozpuszczam w gorącej kąpieli wodnej – nadzienie jest gotowe. Ciepłą czekoladą przekładam ciastka. Na ciastko kładę około 1/2 łyżeczki czekolady i nakrywam drugim ciastkiem. Ciastka układam na płaskim talerzu i pozostawiam do zastygnięcia. Ciastka czekoladowe są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa