Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne domowe ciasteczka a`la oreo. Ciastka są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i mocno czekoladowe :).
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19772
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 454
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 415
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6803
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242296
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19772
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 454
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 415
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6803
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242296
Składniki
Przygotowanie ciasta – ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem: Do miski wsypuję mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszam dłonią, tak żeby składniki dokładnie się wymieszały. Następnie dodaję jajko, masło i wyrabiam ciasto przez kilka minut, aż stanie się gładkie i lśniące. Ciasta nie wykładam na blat, tylko wyrabiam w misce. Wyrobione ciasta zawijam w folię spożywczą i wkłada m do lodówki na około 30 minut.
Pieczenie ciastek: Schłodzone ciasto, rozwałkowuję na grubość około 2-3 milimetrów. Odcinam kawałek ciasta, wkładam pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkuję. Pozostałe ciasto zawijam w folię spożywczą. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam ciasteczka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 10-11 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone ciastka zdejmuję z blachy i piekę następną partię ciastek.
Ciastka mam już od pieczone i wystudzone teraz przygotuję nadzienie: Do rondelka przekładam połamaną czekoladę, dodaję śmietankę i rozpuszczam w gorącej kąpieli wodnej – nadzienie jest gotowe. Ciepłą czekoladą przekładam ciastka. Na ciastko kładę około 1/2 łyżeczki czekolady i nakrywam drugim ciastkiem. Ciastka układam na płaskim talerzu i pozostawiam do zastygnięcia. Ciastka czekoladowe są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa