Do góry

Desery Przepis na:

Domowe czekoladki z nadzieniem pmarańczowym

Domowe czekoladki z nadzieniem pmarańczowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1359

Dodano:

Odsłon: 3287

Nie ma to jak domowe czekoladki z ulubionym nadzieniem

Składniki

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 biała czekolada
  • 90 ml śmietanki 30%
  • 7 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gorzką czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy się całkiem rozpuści odstawiamy i po lekkim wystygnięciu ponownie stawiamy garnek nad parę.

  2. Gdy nasza czekolada jest już dobrze rozpuszczona zabieramy się za przygotowywanie czekoladek. Ja do robienia czekoladek użyłam nic innego jak silikonowych foremek do lodu. Maczamy pędzelek (pożyczyłam od córki nowy pędzelek) w czekoladzie i wypełniamy cienką warstwą wgłębienia w foremce. Gdy mamy już gotowe wstawiamy na parę minut do lodówki. Wyciągamy i powtarzamy czynność jeszcze dwa razy czyli łącznie 3 razy smarujemy foremki czekoladą.

  3. Robimy nadzienie: w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Dolewamy śmietankę i sok wyciśnięty z pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Nasze czekoladki wypełniamy nadzieniem i tym razem wstawiamy do zamrażalki aby nadzienie zgęstniało (można do lodówki tylko dłużej to potrwa).

  4. Małą łyżeczką nabieramy czekoladę i polewamy na nadzienie, ale trzeba to robić delikatnie. Jeśli nasza czekolada nie pokryje dokładnie nadzienia możemy sobie pomóc pędzelkiem i delikatnie rozprowadzić czekoladę. Trzeba zwrócić uwagę aby nadzienie nie było z żadnej strony widoczne. Wstawiamy do lodówki aby czekolada stwardniała. Delikatnie wyciągamy czekoladki i mamy domowe pralinki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń