Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ślimaczki z domowym budyniem i soczystymi truskawkami. Świeżo upieczone rozchodzą się w ekspresowym tempie. Nie sposób im się oprzeć.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 720
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 399
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 126
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 76
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 71
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 720
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 399
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 126
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 76
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 71
Składniki
Zaczynamy od przygotowania rozczynu: drożdże kruszymy/przesypujemy do miski, dodajemy cukier, dwie łyżki mąki i ciepłe mleko. Składniki mieszamy ze sobą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut (w tym czasie rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość).
Pozostałą część mąki przesiewamy do miski, dodajemy jajka, śmietankę, roztopione masło i sól. Następnie przelewamy wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy dłońmi do momentu kiedy zacznie odchodzić od miski i odklejać się od dłoni. Dobrze wyrobione, napowietrzone ciasto drożdżowe formujemy w kulkę, przekładamy do miski, oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę.
W tym czasie zabieramy się za przygotowanie budyniu. Odmierzamy połowę mleka, przelewamy do garnka i gotujemy razem z cukrem i masłem. Pozostałą część mleka łączymy z mąką pszenną, skrobią ziemniaczaną oraz jajkami. Ubijamy składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji (pozbywamy się grudek). Kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy do niego przygotowaną mieszankę. Budyń energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Gotowy budyń przykrywamy i odstawiamy na bok do wystudzenia.
Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, krótko wyrabiamy. Formujemy z niego wałek i ujmujemy około 1/3-1/4 ciasta, które następnie rozwałkowujemy na wymiar foremki. Formę wyścielamy papierem do pieczenia, na spód kładziemy rozwałkowane ciasto. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt. Na środku rozsmarowujemy przestudzony budyń, na wierzch układamy truskawki. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Ciasto kroimy na 12 równych części. Ślimaczki układamy jeden obok drugiego. Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ściągamy ściereczkę, drożdżówki smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut.
Po upieczeniu drożdżówki polewamy lukrem. Smacznego!