Do góry

Desery Przepis na:

Domowe pianki marshmallow - delikatne puszyste i słodziutkie

Domowe pianki  marshmallow - delikatne puszyste i słodziutkie

Autor:

Przepisów i artykułów: 174 Ocena: 85688

Dodano:

Odsłon: 750

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pianki marshmallow. Pianki są bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i słodkie, powinny smakować dzieciom i nie tylko ????.

Składniki

  • Użyłam pojemnika o wymiarach 17cm x 17cm
  • 220 g cukru kryształ (1 szklanka 250 ml)
  • 60 ml wody (60 gramów – około 6-7 łyżek)
  • 20 ml soku z cytryny (20 gramów – około 2 łyżek)
  • 60 g jagód (3 kopiaste łyżki jagód) - mogą być inne owoce lub barwnik spożywczy
  • do przygotowania żelatyny:
  • 10 gramów żelatyny (1 łyżka)
  • 60 ml wody (60 gramów – około 6-7 łyżek)
  • oraz do oprószenia pianek:
  • 1 łyżka z górką cukru pudru
  • 1 łyżka z górką mąki ziemniaczanej
  • jeżeli nie dodajemy jagód, to należy dodać około 3 łyżek więcej wody
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowe pianki marshmallow - delikatne puszyste i słodziutkie

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję pojemnik, zamiast pojemnika może być foremka, tacka lub miseczka szklana. Pojemnik wykładam folią spożywczą i maluję delikatnie olejem (dzięki temu łatwiej będzie wyjąć piankę z pojemnika).

    Teraz do miski w której przygotuję piankę, wlewam wodę (60 ml), wsypuję żelatynę i odstawiam na czas przygotowania syropu, do napęcznienia.

    Do rondelka wsypuję cukier, dodaję wodę, sok z cytryny i przecieram jagody przez sitko, tak żeby do cukru dodać sam sok i miąższ.
    Rondelek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania około 5 minut. Syrop gotuję na małym palniku i na najmniejszym płomieniu.

    W tym czasie gdy gotuję syrop, to w gorącej kąpieli wodnej rozpuszczam żelatynę.

  2. Końcowe przygotowanie pianek:
    Do miski z rozpuszczoną żelatyną dodaję małym strumyczkiem gorący syrop i miksuję na wolnych obrotach. Gdy dodam cały syrop to zwiększam obroty miksera do maksymalnych i miksuję około 5–6 minut, tak żeby powstała pianka przypominająca konsystencją gęstą śmietanę.

    Następnie piankę przekładam do pojemnika, nakrywam szczelnie folią spożywczą, którą wcześniej pomalowałam olejem.
    Pojemnik wstawiam do lodówki na kilka godzin, tak żeby pianka stężała.

  3. Krojenie pianki:
    Do miseczki daję mąkę ziemniaczaną, cukier puder i dokładnie mieszam. Mieszanką oprószam deskę do krojenia i górę pianki (oczywiście wcześniej zdjęłam folię).
    Wyjmuję piankę z pojemnika, zdejmuję folię i obficie oprószam mąką z cukrem, nóż również oprószam i kroję pianki.

    Pokrojone dokładnie obtaczam w mące z cukrem i otrzepuję z nadmiaru mąki i cukru – dzięki temu pianki nie będą się kleiły.

    Gotowe pianki możemy przechowywać w lodówce lub szafce.

    Pianki marshmallowe są gotowe, życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 27 lipca uwielbiam je grillowane, ale jeszcze nigdy nie odwazylam sie ich robic domowym sposobem, a warto.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń