Do góry

Desery Przepis na:

Domowe ptasie mleczko

Domowe ptasie mleczko

Autor:

Przepisów i artykułów: 548 Ocena: 7630

Dodano:

Odsłon: 4156

Pianka z pyszną polewą czekoladową, polecam :)

Składniki

  • Składniki na polewę czekoladową;
  • 2 łyżki masła
  • 3 pełne łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 100 ml. śmietanki 30 %
  • około 100 ml. wrzątku
  • Składniki na ptasie mleczko;
  • 6 surowych białek, 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny, 2 krople dowolnego aromatu
  • 2 łyżki żelatyny, 100 ml. wrzątku, barwnik różowy
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowe ptasie mleczko

Przygotowanie

  1. Przygotuj tortownicę o śr. 24 cm.
    Polewa, przygotowanie;
    Do rondelka należy wlać śmietankę, dodać masło i cukry. Lekko podgrzać, wsypać kakao. Grzać na małym ogniu. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać, lekko przestudzoną wlać do polewy. Dokładnie rozmieszać ze sobą składniki. Odstawić i przystąpić do zrobienia pianki.

    Pianka, przygotowanie;

    Białka ubijać i powoli dodawać cukier. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, aromat i barwnik.
    Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszac i lekko przestudzić. Przestudzoną dodać do masy z białek. Miksować na najnizszych obrotach miksera. Powinna powstać gładka i błyszcząca masa.
    Masę wylać na uprzednio przygotowaną blachę. Na wierzch delikatnie rozprowadzić szpatułką polewę czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń