Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe puszyste pączki z konfiturą
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 119
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 144
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 86
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 177
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 119
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 144
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 86
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 177
Składniki
Dodatkowo: * łyżka octu lub mocnego alkoholu do ciasta, konfitura, czekolada lub budyń do nadzienia, lukier lub cukier puder do posypania. * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W miseczce przygotować rozczyn. Pokruszyć drożdże. zasypać łyżką cukru, łyżką mąki oraz podgrzanym lekko mlekiem. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać żółtka, masło, jogurt, łyżkę cukru, sól oraz wyrośnięty rozczyn. ( Jeśli nie chcemy aby pączki "wypiły" dużo oleju należy dodać do ciasta łyżkę octu lub mocnego alkoholu). Wszystko razem wymieszać a następnie wyrobić na blacie do momentu, aż ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk. W razie potrzeby podsypać mąką. Wyrobione ciasto odłożyć ponownie do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. ( do podwojenia objętości.) Ciasto ponownie krótko wyrobić na blacie podzielić na 12 równych części i uformować pączki ( ok. 50 g każdy). Odstawić na blacie posypaną niewielką ilością mąki, przykryć ściereczką i odstawić ponownie na 30-40 minut. ( Pączki powinny widocznie podrosnąć. Dzięki temu po usmażeniu otrzymamy ładną obwódkę pączka. Olej rozgrzać do temperatury 175 stopni jeśli nie mamy termometru wrzucamy kawałek ciasta do oleju jak wypłynie i znacznie się smażyć oznacza to, że możemy zacząć smażyć pączki. Pączki smażymy na najmniejszym ogniu aby nie były surowe w środku po około 2-2,5 minuty z każdej strony. Dodatkowo może wykałaczką sprawdzić czy ciasto nie jest surowe w środku przed wyjęciem z oleju. Należy wbić patyczek w pączka jeśli będzie upieczony to patyczek po wyjęciu będzie bez kawałków surowego ciasta. Wyciągamy na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe nadziewamy i smarujemy lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego!