Do góry

Desery Przepis na:

Domowe puszyste pączki z konfiturą

Przepis dnia 2019-02-28
Domowe puszyste pączki z konfiturą

Autor:

Przepisów i artykułów: 278 Ocena: 15202

Dodano:

Odsłon: 6979

Domowe puszyste pączki z konfiturą

Składniki

  • Mąka tortowa dwie kopiaste szklanki ( szklanka 250 ml)
  • Drożdże 25 g
  • Mleko letnie 1/2 szklanki
  • Cukier 2 łyżki
  • Masło roztopione 25 g
  • Jogurt naturalny 1/4 szklanki
  • żółtko jaja kurzego 3
  • Olej rzepakowy lub smalec do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowe puszyste pączki z konfiturą

Przygotowanie

  1. Dodatkowo:

    * łyżka octu lub mocnego alkoholu do ciasta, konfitura, czekolada lub budyń do nadzienia, lukier lub cukier puder do posypania.

    * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    W miseczce przygotować rozczyn. Pokruszyć drożdże. zasypać łyżką cukru, łyżką mąki oraz podgrzanym lekko mlekiem. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

    Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać żółtka, masło, jogurt, łyżkę cukru, sól oraz wyrośnięty rozczyn. ( Jeśli nie chcemy aby pączki "wypiły" dużo oleju należy dodać do ciasta łyżkę octu lub mocnego alkoholu).

    Wszystko razem wymieszać a następnie wyrobić na blacie do momentu, aż ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk. W razie potrzeby podsypać mąką. Wyrobione ciasto odłożyć ponownie do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. ( do podwojenia objętości.)

    Ciasto ponownie krótko wyrobić na blacie podzielić na 12 równych części i uformować pączki ( ok. 50 g każdy). Odstawić na blacie posypaną niewielką ilością mąki, przykryć ściereczką i odstawić ponownie na 30-40 minut. ( Pączki powinny widocznie podrosnąć. Dzięki temu po usmażeniu otrzymamy ładną obwódkę pączka.

    Olej rozgrzać do temperatury 175 stopni jeśli nie mamy termometru wrzucamy kawałek ciasta do oleju jak wypłynie i znacznie się smażyć oznacza to, że możemy zacząć smażyć pączki.

    Pączki smażymy na najmniejszym ogniu aby nie były surowe w środku po około 2-2,5 minuty z każdej strony. Dodatkowo może wykałaczką sprawdzić czy ciasto nie jest surowe w środku przed wyjęciem z oleju. Należy wbić patyczek w pączka jeśli będzie upieczony to patyczek po wyjęciu będzie bez kawałków surowego ciasta.

    Wyciągamy na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe nadziewamy i smarujemy lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń