Do góry

Desery Przepis na:

Domowe Twix'y

Przepis dnia 2014-01-28
Domowe Twix'y

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 165

Dodano:

Odsłon: 33017

Ciastko, karmel, czekolada! Czy potrzeba czegoś jeszcze? Ciastko, choć może nie wygląda na zdjęciu jest idealnie chrupiące - niczym w oryginale. Smaku nie muszę tłumaczyć, wystarczy chyba jak powiem, że batoniki są lepsze od oryginału. Zachwycą wszystkich znajomych, są idealne na małe podarunki lub słodkie przekąski..

Składniki

  • 125 g masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • pół puszki masy kajmakowej (krówkowej)
  • 400 g czekolady (u mnie 200 g mlecznej i 200 g gorzkiej)
3-4 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać mąkę, zmiksować. Wyłożyć ciastem dno formy, dokładnie docisnąć. Nakłuć widelcem spód, aby podczas pieczenia para mogła uchodzić, nie tworząc bąbelków powietrza. Wstawić do piekarnika i piec około 45-50 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe przy brzegach.
    Wyjąć, jeszcze gorące ciasto odkroić nożem od brzegów formy (dookoła). Odstawić do ostudzenia. Na lekko przestudzonym cieście rozsmarować równomiernie masę kajmakową. Wstawić na minimum pół godziny do lodówki. Wyjąć ciasto i pokroić ostrożnie na małe batoniki (jak się boimy, że nie umiemy ostrożnie kroić i że podczas krojenia ciasto się połamie można pokroić ciasto jak jest jeszcze gorące i na takim rozprowadzić masę kajmakową).
    Czekoladę (najlepiej wpierw jedynie połowę) rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie obtaczać schłodzone batoniki w rozpuszczonej czekoladzie. Najłatwiej robić to za pomocą dwóch widelcy. Należy uważać, by nie wymieszać karmelu z czekoladą (stanie się wtedy chropowata i zgęstnieje). Obtoczone w czekoladzie batoniki układać na papierze do pieczenia. Odstawić na kilka godzin, aż czekolada zastygnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń