Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastko, karmel, czekolada! Czy potrzeba czegoś jeszcze? Ciastko, choć może nie wygląda na zdjęciu jest idealnie chrupiące - niczym w oryginale. Smaku nie muszę tłumaczyć, wystarczy chyba jak powiem, że batoniki są lepsze od oryginału. Zachwycą wszystkich znajomych, są idealne na małe podarunki lub słodkie przekąski..
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 87
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5417
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3984
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 106
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 677
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 87
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5417
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3984
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 106
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 677
Składniki
Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać mąkę, zmiksować. Wyłożyć ciastem dno formy, dokładnie docisnąć. Nakłuć widelcem spód, aby podczas pieczenia para mogła uchodzić, nie tworząc bąbelków powietrza. Wstawić do piekarnika i piec około 45-50 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe przy brzegach. Wyjąć, jeszcze gorące ciasto odkroić nożem od brzegów formy (dookoła). Odstawić do ostudzenia. Na lekko przestudzonym cieście rozsmarować równomiernie masę kajmakową. Wstawić na minimum pół godziny do lodówki. Wyjąć ciasto i pokroić ostrożnie na małe batoniki (jak się boimy, że nie umiemy ostrożnie kroić i że podczas krojenia ciasto się połamie można pokroić ciasto jak jest jeszcze gorące i na takim rozprowadzić masę kajmakową). Czekoladę (najlepiej wpierw jedynie połowę) rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie obtaczać schłodzone batoniki w rozpuszczonej czekoladzie. Najłatwiej robić to za pomocą dwóch widelcy. Należy uważać, by nie wymieszać karmelu z czekoladą (stanie się wtedy chropowata i zgęstnieje). Obtoczone w czekoladzie batoniki układać na papierze do pieczenia. Odstawić na kilka godzin, aż czekolada zastygnie.