Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Batoniki Knoppers to jedne z ulubionych słodyczy, które możesz znaleźć w sklepie, składające się z orzechowego karmelu, czekoladowego kremu z orzechami laskowymi, mlecznej masy i chrupiącego wafelka. Całość jest oblana pyszną, mleczną czekoladą. W tym przepisie przedstawiamy uproszczony przepis na przygotowanie domowych wafelków Knoppers, które zachwycą wszystkich członków rodziny niezależnie od wieku.
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 197
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4948
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 85
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 67
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 197
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4948
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 85
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 67
Składniki
Pracę zacznij od podprażenia orzechów na suchej patelni, aż będę rumiane. Wystygłe orzechy drobno posiekaj ostrym nożem. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, następnie dodaj Nutellę i dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekane orzechy i ponownie wymieszaj.
Kwadratową foremkę (28 x 28 cm) wyłóż folią spożywczą tak, aby jej boki wystawały poza krawędzie blaszki. Na dnie foremki ułóż pierwszy wafel, następnie wyłóż połowę czekoladowej masy, rozprowadź i wyrównaj. Następnie ułóż drugi wafel, lekko ugnieć, wyłóż drugą połowę czekoladowo-orzechowego kremu, po czym przykryj ostatnim waflem i znów ugnieć. Na powierzchni wafli możesz ułożyć garnek lub inny, cięższy przedmiot i włożyć deser do lodówki do długiego schłodzenia (na co najmniej 2 godziny).
Schłodzone wafle wyjmij z lodówki, odwróć foremkę do góry dnem, aby wafle wypadły z formy. Następnie ułóż na desce i krój mniejsze wafelki. Wafelki przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.