Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem z okazji tłustego czwartku, zrobiłam donaty. Paczki z dziurką. Lubię je robić. Nie trzeba ich nadziewać i przez to robi się je szybciej niż tradycyjne pączki. Lubię też donaty dekorować. Lukrem, polewą czekoladową i wszelkiego rodzaju posypkami. Przyjemność robienia i przyjemność jedzenia. Nic dodać, nic ująć :)
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 76
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 60
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 76
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 60
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać pół łyżki cukru, wymieszać i odstawić żeby drożdże zaczęły pracować. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Mąkę wsypać do miski, dodać zaczyn drożdżowy, utarte żółtka z cukrem i wódkę. Wyrobić mikserem z hakami. Następnie powoli wlewać roztopione i przestudzone masło, cały czas wyrabiając, tak żeby połączyło się z ciastem. Kiedy ciasto będzie już gotowe, posypać je lekko mąką, a miskę nakryć ściereczką. Zostawić na około godzinę, do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Delikatnie rozwałkować. Następnie szklanką, wykrawać krążki. W każdym krążku wykroić kieliszkiem dziurkę.
Gotowe donaty, zostawić na około 20 minut do napuszenia. Donaty smażyć w głębokim oleju, po 2-3 minuty z każdej strony. Wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu.
Przestudzone donaty, udekorować polewą czekoladową, lub lukrem. Ja część donatów, polukrowałam zwykłym lukrem, a część lukrem kakaowym.