Do góry

Desery Przepis na:

Donaty z lukrem i kolorową posypką

Donaty z lukrem i kolorową posypką

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 469

Dodano:

Odsłon: 210

Donaty z lukrem i posypką są bardzo smaczne i sycące. Efektownie wyglądają i swoim wyglądem bardzo kuszą.

Składniki

  • mąka pszenna 3 szkl
  • mleko ciepłe 200 ml
  • cukier 5 dag
  • masło 10 dag
  • drożdże 2,5 dag
  • cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • jajka 2 szt
  • żółtka 2 szt
  • sól 1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia
  • kolorowa posypka
  • lukier biały
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Donaty z lukrem i kolorową posypką

Przygotowanie

  1. Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać. Następnie wlać ciepłe mleko, wsypać 3-4 łyżki mąki, zamieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut.
    Jajka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym ubić. Połączyć z wyrośniętym rozczynem, dodać mąkę, sól, żółtka i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone, przestudzone masło.

  2. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na pól godziny. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę, rozwałkować.
    Dużą okrągłą foremką wyciąć krążki a małą foremką w środku krążka dziurkę. Odłożyć do wyrośnięcia.

  3. Wyrośnięte wkładać do rozgrzanego w woku oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor.

  4. Usmażone osączyć na ręczniku.
    Zimne polukrować i posypać posypką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń