Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Donaty z lukrem i posypką są bardzo smaczne i sycące. Efektownie wyglądają i swoim wyglądem bardzo kuszą.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać. Następnie wlać ciepłe mleko, wsypać 3-4 łyżki mąki, zamieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Jajka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym ubić. Połączyć z wyrośniętym rozczynem, dodać mąkę, sól, żółtka i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone, przestudzone masło.
Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na pól godziny. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę, rozwałkować. Dużą okrągłą foremką wyciąć krążki a małą foremką w środku krążka dziurkę. Odłożyć do wyrośnięcia.
Wyrośnięte wkładać do rozgrzanego w woku oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone osączyć na ręczniku. Zimne polukrować i posypać posypką.