Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki z dziurką, ale nie tradycyjnie smażone, a pieczone w piekarniku. Fajna propozycja na tłusty czwartek.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut
Masło roztopić w rondelku, żółtka utrzeć z cukrem.
Do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn oraz żółtka z cukrem i śmietanę.
Wymieszać mikserem z hakami, wlać roztopione masło. Wyrobić na gładkie ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozpłaszczyć na placek. Można rozwałkować, ale ja zrobiłam to ręcznie.
Wykrawać szklanką koła, a w środku kieliszkiem dziurki. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść i wycinać donaty, aż do wykończenia ciasta.
Gotowe donaty układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem i zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 10 minut. Do lekkiego zrumienienia.
Po wystudzeniu polukrować.
Przygotować lukier:
Białka wymieszać z sokiem z cytryny, stopniowo dodawać cukier puder i mieszać żeby powstał gładki lukier. Cukru może wyjść więcej, lub mniej,
to zależy ile wypiją białka z cytryną.
Polukrowane donaty dodatkowo posypałam posiekanymi drażetkami typu lentilky.
Donaty są z pewnością odmianą pączków i tak samo kojarzy się je z karnawałem....
Odsłon: 4587
Lody z rodzynkami, winem i czekoladą. Są przepyszne, a ich wykonanie jest ban...
Odsłon: 322
Przygotowanie tego ptasiego mleczka z galaretką jest naprawdę proste i nie wy...
Odsłon: 10987
Ciasto, deser który przeważnie bardzo szybko znika. Łatwy jest w wykonaniu....
Odsłon: 136
Nikt nie robi tak dobrych pierogów jak nasze babcie. Cienie elastyczne ciasto...
Odsłon: 316
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 230
Przygotowanie tego ptasiego mleczka z galaretką jest naprawdę proste i nie wy...
Odsłon: 10987
Ciasto, deser który przeważnie bardzo szybko znika. Łatwy jest w wykonaniu....
Odsłon: 136
Nikt nie robi tak dobrych pierogów jak nasze babcie. Cienie elastyczne ciasto...
Odsłon: 316
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 230
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut Masło roztopić w rondelku, żółtka utrzeć z cukrem. Do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn oraz żółtka z cukrem i śmietanę. Wymieszać mikserem z hakami, wlać roztopione masło. Wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozpłaszczyć na placek. Można rozwałkować, ale ja zrobiłam to ręcznie. Wykrawać szklanką koła, a w środku kieliszkiem dziurki. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść i wycinać donaty, aż do wykończenia ciasta.
Gotowe donaty układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem i zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 10 minut. Do lekkiego zrumienienia. Po wystudzeniu polukrować.
Przygotować lukier: Białka wymieszać z sokiem z cytryny, stopniowo dodawać cukier puder i mieszać żeby powstał gładki lukier. Cukru może wyjść więcej, lub mniej, to zależy ile wypiją białka z cytryną.
Polukrowane donaty dodatkowo posypałam posiekanymi drażetkami typu lentilky.
Przepisy Desery
Desery
Kruche ciasteczka z cukrem
Desery
Sernik z wiaderka na cieście kruchym
Desery
Ciasto z porzeczkami i budyniem
Desery
Prezydent
Kruche ciasteczka z cukrem
Kruche ciasteczka z cukrem i duńskie ciastka maślane to jedne z najchętniej k...
Odsłon: 24
Sernik z wiaderka na cieście kruchym
Ciasto, deser który przeważnie bardzo szybko znika. Łatwy jest w wykonaniu....
Odsłon: 136