Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki z dziurką, ale nie tradycyjnie smażone, a pieczone w piekarniku. Fajna propozycja na tłusty czwartek.
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 306
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 711
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 730
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 306
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 711
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 730
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut Masło roztopić w rondelku, żółtka utrzeć z cukrem. Do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn oraz żółtka z cukrem i śmietanę. Wymieszać mikserem z hakami, wlać roztopione masło. Wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozpłaszczyć na placek. Można rozwałkować, ale ja zrobiłam to ręcznie. Wykrawać szklanką koła, a w środku kieliszkiem dziurki. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść i wycinać donaty, aż do wykończenia ciasta.
Gotowe donaty układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem i zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 10 minut. Do lekkiego zrumienienia. Po wystudzeniu polukrować.
Przygotować lukier: Białka wymieszać z sokiem z cytryny, stopniowo dodawać cukier puder i mieszać żeby powstał gładki lukier. Cukru może wyjść więcej, lub mniej, to zależy ile wypiją białka z cytryną.
Polukrowane donaty dodatkowo posypałam posiekanymi drażetkami typu lentilky.