Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowa baba ale w kształcie prostokąta. Troszkę koloru i sezamu do smaku.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 205
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4000
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 371
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 957
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 205
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4000
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 371
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 957
Składniki
Do przesianej mąki z migdałami dodać rozczyn z drożdży, utarte z cukrem i wanilią żółtka, mleko, sezam, olej, wymieszać do połączenia. Ciasto podzielić na pół, połowę dokładnie wyrobić, przykryć i odstawić. Drugą połowę podzielić na dwie części do jednej dodać jęczmień do drugiej acai, każdą część dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Wysmarować blaszkę ( 26 X 12 ) tłuszczem, posypać mąką. Ja dałam blaszkę 23 x 10 cm i górna warstwa wylała się. Połową wyrośniętego jasnego ciasta wyłożyć spód blachy. Zielone ciasto lekko rozklepać , rozłożyć namoczoną żurawinę i rozwałkować ciasto na wielkość blaszki. Wyłożyć zielone ciasto do blaszki żurawiną do dołu. Następnie rozwałkować fioletowe ciasto, włożyć do formy, na koniec nałożyć drugą połowę jasnego ciasta. Wierzch ciasta możemy lekko ponacinać i lekko wbić foremki, przykryć i odstawić do ostatniego wyrośnięcia. Potem delikatnie wyjmujemy foremki, ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną cukru i pieczemy w 160-180 C ok. 40 minut. Mnie nie udało się uzyskać oczekiwanego efektu z powodu nieodpowiedniej blaszki. Ale Wam na pewno wyjdzie. Ciasto momentalnie poszło .