Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, mięciutka, cudownie pachnąca chałka wprost z domowej cukierni ;)
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 45
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 111
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 54
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 55
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2920
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 45
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 111
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 54
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 55
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2920
Składniki
Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. W międzyczasie podgrzać mleko i roztopić masło. Do mąki dodać drożdże, wlać mleko i przestudzone masło. Do osobnej miski przełożyć żółtka i utrzeć je wraz z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę, utarte dodać do reszty składników. Na sam koniec dodać sól. Ciasto wyrabiać do czasu, aż będzie gładkie, błyszczące i łatwo będzie odchodziło od ręki. Gotowe przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 3 części. Przygotować blaszkę i na niej zapleść warkocz. Ciasto pozostawić do podwojenia objętości. Gdy urośnie posmarować je białkiem, posypać kruszonką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25 minut.
Wykonanie: Składniki dokładnie połączyć i ucierać do czasu, aż mieszanka będzie się kruszyć.