Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowa choinka z masą makową

Drożdżowa choinka z masą makową

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Drożdżowa choinka z masą makową"

Składniki

  • Składniki 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • szkl. cukru
  • 6 żółtek
  • 1/4 kostki masła
  • 2 szkl. mleka
  • puszka masy makowej
  • rozbełtane jajko
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 90 min • Porcja 340 kcal • Koszt porcji ok. 50 gr • Przepis na ok. 30 porcji

  2. Robię rozczyn: łączę drożdże, letnie mleko, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 20 min.

  3. W misce mieszam pozostałą mąkę, cukier i żółtka. Wlewam rozczyn i wyrabiam elastyczne ciasto. Pod koniec mieszam z rozpuszczonym i schłodzonym masłem. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok. godz. w ciepłe miejsce.

  4. Potem dzielę ciasto na pół i wałkuję. Z każdej części wykrawam duży trójkąt (staram się, by oba miały taką samą wielkość). Z reszty ciasta robię pieniek choinki.

  5. Pierwszy trójkąt wykładam na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruję go masą makową i przykrywam drugim trójkątem. Teraz nacinam ciasto, tworząc równoległe paski, czyli gałązki: od boków trójkąta do środka. Wzdłuż niego zostawiam 2-3 cm bez nacięcia – to pień drzewka.

  6. Każdy pasek-gałązkę skręcam jak świderki wokół ich osi. Smaruję całość rozmąconym jajkiem.

  7. Ciasto piekę w temp. 170oC 30-40 min. Gdy ostygnie, posypuję cukrem pudrem.

  8. Sabina Pilut z Jasła

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń