Do góry

Desery Przepis na:

drożdżowa choinka z powidłami i orzechami

drożdżowa choinka z powidłami i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 243 Ocena: 8490

Dodano:

Odsłon: 846

Choinka prezentuje się przepięknie :-) Polecam ją upiec na święta,jest cudną ozdobą świątecznego stołu :-)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej -0,5 szklanki ciepłego mleka- 3 dag świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki cukru- 1 jajko- 1 żółtko
  • 10 dag rozpuszczonego masła- 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • powidła śliwkowe lub dowolny gęsty dżem lub krem czekoladowy
  • posiekane orzechy włoskie
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
drożdżowa choinka z powidłami i orzechami

Przygotowanie

  1. Przygotowanie choinki zaczynamy od zrobienia rozczynu.

    Drożdże rozkruszamy, dodajemy 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki wlewamy ciepłe mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia

    Pozostałe składniki czyli mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, żółtko, jajko, dajemy do miski. Masło rozpuszczamy i studzimy.

    Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski i całość mieszamy.

    Dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto tak by było gładkie i elastyczne. W czasie wyrabiania jest konieczność podsypania ciasta, ponieważ na początku troszkę się klei.

  2. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia,następnie dzielimy na dwie równe części.
    Pierwszą część wałkujemy na duży placek i przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem. Smarujemy powidłami i przykrywamy druga częścią.

  3. Wykrawamy kształt choinki.

  4. Nacinamy na brzegach i zawijamy.

  5. Smarujemy jajkiem, posypujemy orzechami i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Resztki ciasta możemy pozwijać i upiec z nich kilka drożdżówek :-)

  6. I nasza piękna choineczka gotowa :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń