Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choinka prezentuje się przepięknie :-) Polecam ją upiec na święta,jest cudną ozdobą świątecznego stołu :-)
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 439
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2481
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38694
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1369
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 439
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2481
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38694
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1369
Składniki
Przygotowanie choinki zaczynamy od zrobienia rozczynu. Drożdże rozkruszamy, dodajemy 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki wlewamy ciepłe mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia Pozostałe składniki czyli mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, żółtko, jajko, dajemy do miski. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski i całość mieszamy. Dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto tak by było gładkie i elastyczne. W czasie wyrabiania jest konieczność podsypania ciasta, ponieważ na początku troszkę się klei.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia,następnie dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część wałkujemy na duży placek i przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem. Smarujemy powidłami i przykrywamy druga częścią.
Wykrawamy kształt choinki.
Nacinamy na brzegach i zawijamy.
Smarujemy jajkiem, posypujemy orzechami i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Resztki ciasta możemy pozwijać i upiec z nich kilka drożdżówek :-)
I nasza piękna choineczka gotowa :-)