Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowa gwiazda makowa

Drożdżowa gwiazda makowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 186 Ocena: 1799

Dodano:

Odsłon: 1606

Przepis na drożdżowa gwiazdę makową.

Składniki

  • Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 50 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 125 ml mleka
  • 100 g cukru pudru
  • łyżeczka cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • Składniki na masę makową:
  • 200 g maku
  • 50 g cukru
  • 50 g sparzonych rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • łyżeczka aromatu migdałowego
  • 2 jaja
  • 80 g masła
  • Składniki na lukier:
  • cukier puder 150 g
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozprowadzić w letnim mleku z łyżką cukru.

    Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać całe jajka, a następnie żółtka. Do tak utartego masła dodajemy rozczyn drożdżowy, a na koniec przesianą mąkę.

  2. Ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę i wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Tak wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło.

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić na dwie części.

  3. Rozwałkować na 2 okręgi. Na jednym z okręgów równomiernie rozłożyć masę makową a następnie przykryć drugim płatem ciasta.

  4. Posklejać brzegi powstałego koła, delikatnie docisnąć, a następnie na środku ustawić szklankę (jako złącznik).

  5. Przekroić ciasto na 16 równych części (od szklanki do rantu okręgu).



  6. Skręcać 2-3 razy każdy, z powstałych pasków)i łączyć po 2 pasy ze sobą.

  7. Białkami które nam pozostały posmarować wierzch gwiazdy.

    Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

  8. Przygotowanie masy makowej.

    Umyty mak zalać wrzątkiem i gotować przez 30 minut na małym ogniu.

    Wystudzony mak osączyć i trzykrotnie zmielić w maszynce.

    W dużym rondlu rozpuścić masło dodać bakalie, mak, cukier i smażyć na małym ogniu przez 10-15 minut.

    Żółtka utrzeć z cukrem, a białka ubić na sztywną pianę. Do ostudzonego maku z bakaliami dodać żółtka i pianę i dokładnie całość wymieszać.





  9. Przygotowanie lukru

    Cukier puder, z wodą i sokiem z cytryny utrzeć na jednolitą masę.

    Ostudzoną strucle udekorować lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń