Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowa gwiazda z makiem

Drożdżowa gwiazda z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1837

Dodano:

Odsłon: 11385

Ciekawa alternatywa dla makowca

Składniki

  • Proporcje na 1 gwiazdę:
  • 250 g masy makowej doprawionej aromatem pomarańczowym i migdałowym
  • 350 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 30 g drożdży
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Drożdżowa gwiazda z makiem

Przygotowanie

  1. Tradycyjnie wyrabiamy ciasto drożdżowe,

    Kiedy ciasto już urośnie to dzielimy je na 4 równe części. Rozwałkowujemy je na równe koła ok. 16 cm średnicy.

    Wykładamy 1/3 masy makowej na pierwsze drożdżowe koło, następnie przykrywamy drugim ciastem, na to drugą porcję maku i przykrywamy trzecim rozwałkowanym ciastem, następnie ostatnia porcja maku i ostatnia porcja rozwałkowanego ciasta.

    Kolejny krok to pokrojenie ciasta na 16 części tak żeby na środku wyszło nam kółko.

  2. Bierzemy w każdą dłoń po jednym kawałku i podwójnie wykręcamy. Kawałek w lewej dłoni wywijamy w lewą stronę, a kawałek z prawej dłoni wywijamy w prawą stronę, następnie podwiń końce do dołu.

    Wkrótce dodam filmik;)

    Posmaruj naszą gwiazdę białkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń