Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam Wam tradycyjną, drożdżową, roladę z gotowej masy makowej, którą wzbogaciłam o bakalie, kaszkę manną oraz ubite na sztywno białka. Po upieczeniu polukrowałam i udekorowałam. Rolada wyszła bardzo smaczna i wilgotna. Smaku nie da się opisać po prostu trzeba spróbować. Pychotka.
blaszka, papier do pieczenia, miski, wałek, widelec,
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 177
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 140
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 177
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 140
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Ciasto; Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i rozrobić w nim drożdże z mlekiem. Dodać cukier, jajko, żółtko i szczyptę soli. Wyrobić, dodać stopione masło i ponownie wyrobić do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów miski. Oprószyć mąką, okryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masa makowa; Masę makową przełożyć do miski, dodać kaszę manną, bakalie oraz ubite na sztywno białka. Wymieszać do połączenia składników. Ciasto po wyrośnięciu wyrobić ponownie, podzielić na dwie części, również masę makową podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt grubości około 0,5 cm i na każdej rozłożyć masę makową. Zwinąć do środka w rulon, wierzch delikatnie nakłuć widelcem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 stopniach około 50 minut. Po upieczeniu wystudzić. Gotowe makowce (rolady) udekorować lukrem oraz mieszanką kandyzowanych owoców.
Rolady gotowe do pieczenia.