Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowa róża

Drożdżowa róża

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2430

Dodano:

Odsłon: 3178

Paski ciasta drożdżowego przekładane jesiennymi owocami.

Składniki

  • 150ml mleka
  • 125g + 50g masła
  • 500g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 75g cukru
  • 2 jajka (M)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 1 kg śliwek i ew. 2 jabłka
  • 3 łyżki dżemu morelowego lub galaretki wieloowocowej (ze słoika)
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim 125g masła. Mąkę wymieszać dokładnie z drożdżami. Dodać cukier i jajka oraz mleko z masłem. Wszystko zagnieść ręką lub mikserem z końcówkami do kruchego ciasta, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na ok. pół godziny.

  2. Tortownicę o śr. 26cm posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  3. Ciasto podzielić na pół. Każdą połowę rozwałkować na prostokąt o wym. 30 x 30 cm. Rozpuścić pozostałe 50g masła i wymieszać z cukrem waniliowym. Następnie każdy placek przeciąć na 5 pasków o szerokości ok. 6 cm i posmarować rozpuszczonym masłem.

  4. Śliwki i jabłka umyć. Śliwki przekroić na pół i usunąćpestki, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Z jabłek usunąć środek z nasionami i też pokroić w plasterki. Śliwki/jabłka poukładać na pierwszym pasku ciasta, zwinąć i ustawić go pionowo w tortownicy.

  5. Kolejne paski ciasta z owocami owijać dookoła poprzednich. Można też zawijać samo ciasto, a następnie wtykać owoce pomiędzy dwa paski ciasta.

  6. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 60 minut na drugim od dołu poziomie piekarnika.

  7. Dżem lub galaretkę podgrzać, do galaretki dodać łyżkę lub dwie wody. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i gorące posmarować dżemem. Pozostawić w formie do ostygnięcia.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń