Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe ucierane a potem lekko wyrabiane. Nieco ułatwione ciasto drożdżowe bez długiego wyrabiania.
Forma na babkę z kominem 23 cm, wysmarowana tłuszczem.
Do większej miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy cukier, jajka. olej, drożdże, sól i ubijamy mikserem.
Dalej mieszając stopniowo dosypujemy mąkę.
Gdy ciasto będzie już zbyt ciężkie, mieszamy tylko łyżką.
Ciasto przełożyć na stolnicę i lekko wyrobić na gładką masę.
Włożyć do miski , przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 40 -60 minut
Blat stołu posmarować tłuszczem.
Ciasto cienko rozwałkować ( 45 X 45 cm ), posypać cukrem z cynamonem ( trochę zostawiłam do posypania góry ).
Wzdłuż jednego boku rozłożyć plasterki obranego jabłka i zwinąć ciasto w rulon.
Rulon pokroić na 16-17 kawałków.
Na spód dałam 9 roladek i na przemiennie na górze 8 roladek.
Formę odstawić do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem górę posypać resztą cukru.
Pieczemy w 180 C ok. 50 minut.
Ps. Ciasto jest dość wysokie więc pod koniec można zmniejszyć temperaturę a boki przykryć srebrną folią.
Zdrowy i pełnowartościowy zamiennik sklepowych soków.
Odsłon: 951
Swojski chleb nie ma sobie równych. Tym razem tak na szybko, bez wyrastania....
Odsłon: 313
Swojski chleb nie ma sobie równych. Tym razem tak na szybko, bez wyrastania....
Odsłon: 313
Składniki
Forma na babkę z kominem 23 cm, wysmarowana tłuszczem. Do większej miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy cukier, jajka. olej, drożdże, sól i ubijamy mikserem. Dalej mieszając stopniowo dosypujemy mąkę. Gdy ciasto będzie już zbyt ciężkie, mieszamy tylko łyżką. Ciasto przełożyć na stolnicę i lekko wyrobić na gładką masę. Włożyć do miski , przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 40 -60 minut
Blat stołu posmarować tłuszczem. Ciasto cienko rozwałkować ( 45 X 45 cm ), posypać cukrem z cynamonem ( trochę zostawiłam do posypania góry ). Wzdłuż jednego boku rozłożyć plasterki obranego jabłka i zwinąć ciasto w rulon.
Rulon pokroić na 16-17 kawałków. Na spód dałam 9 roladek i na przemiennie na górze 8 roladek. Formę odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem górę posypać resztą cukru. Pieczemy w 180 C ok. 50 minut.
Ps. Ciasto jest dość wysokie więc pod koniec można zmniejszyć temperaturę a boki przykryć srebrną folią.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto marchewkowe
Desery
Rolada biszkoptowa z kremem brzoskwiniowym
Desery
Sernik z truskawkami bez pieczenia
Desery
Ciasto z truskawkami i mascarpone
Ciasto marchewkowe
Bardzo prosty przepis na ciasto marchewkowe, samo przygotowanie masy trwa zal...
Odsłon: 25
Rolada biszkoptowa z kremem brzoskwiniowym
Pyszna orzeźwiająca rolada smakuje jak brzoskwiniowe lody, dlatego może być i...
Odsłon: 27