Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe ucierane a potem lekko wyrabiane. Nieco ułatwione ciasto drożdżowe bez długiego wyrabiania.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Forma na babkę z kominem 23 cm, wysmarowana tłuszczem. Do większej miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy cukier, jajka. olej, drożdże, sól i ubijamy mikserem. Dalej mieszając stopniowo dosypujemy mąkę. Gdy ciasto będzie już zbyt ciężkie, mieszamy tylko łyżką. Ciasto przełożyć na stolnicę i lekko wyrobić na gładką masę. Włożyć do miski , przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 40 -60 minut
Blat stołu posmarować tłuszczem. Ciasto cienko rozwałkować ( 45 X 45 cm ), posypać cukrem z cynamonem ( trochę zostawiłam do posypania góry ). Wzdłuż jednego boku rozłożyć plasterki obranego jabłka i zwinąć ciasto w rulon.
Rulon pokroić na 16-17 kawałków. Na spód dałam 9 roladek i na przemiennie na górze 8 roladek. Formę odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem górę posypać resztą cukru. Pieczemy w 180 C ok. 50 minut.
Ps. Ciasto jest dość wysokie więc pod koniec można zmniejszyć temperaturę a boki przykryć srebrną folią.