Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowa strucla z orzechami

Drożdżowa strucla z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 332

Dodano:

Odsłon: 2046

Podczas staropolskiej Wigilii nie mogło zabraknąć drożdżowych strucli, nadziewanych orzechami, migdałami czy innymi bakaliami. Wszyscy wiemy, że ciasto drożdżowe najlepiej smakuje pierwszego dnia, więc ten przepis z 1929 roku uważam za fenomen – im starsza jest strucla, tym smaczniejsza! Można ją przygotować dzień przed Wigilią i przechować pod ściereczką na stole. Ciasto wbrew pozorom jest bardzo proste w wykonaniu, chociaż wyrasta trzy razy, więc lepiej nie planować pieczenia na ostatnią chwilę.

Składniki

  • zaczyn:
  • 125 g mąki pszennej
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • ciasto:
  • 250 g mąki
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 50 ml rozpuszczonego masła
  • cukier wanilinowy
  • gałka muszkatołowa
  • nadzienie:
  • 300 g orzechów (dowolnych)
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szklanki cukru (może być brązowy)
  • 1 białko
  • (można też dodać skórkę pomarańczową, starty imbir, rodzynki i odrobinę ulubionego likieru)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zrobić zaczyn: mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, szczyptę soli i cukru, rozpuścić, wymieszać z mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (najlepiej w dużo większym naczyniu, żeby nie wykipiał).

    Do miski wsypać wszystkie składniki ciasta, krótko zmiksować i dodać zaczyn. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć, dodać odrobinę ciepłej wody. Wyrabiać, póki ciasto nie będzie gładkie, sprężyste i nie będzie ładnie odchodzić od miski. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  2. Przygotować nadzienie: orzechy zmielić, zmiksować z masłem, cukrem i białkiem.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, na wierzchu rozprowadzić cienką warstwę nadzienia, zostawiając wolne brzegi. Ciasto zrolować, pozostawić pod ściereczką do wyrośnięcia.

    Wyrośniętą struclę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, posmarować żółtkiem i posypać płatkami migdałów. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Gdy wierzch się przyrumieni, przykryć folią aluminiową, żeby się nie spalił. Piec ok. 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń