Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowe babeczki"
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 7
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 5
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 61
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Idealnie spraw...
Odsłon: 19
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 7
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 5
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 61
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Idealnie spraw...
Odsłon: 19
Składniki
Przesiej do dużej miski 50 dag mąki (resztę odłóż do podsypywania). Wymieszaj z suchymi drożdżami. W rondlu podgrzej mleko, wsyp cukier. Ogrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj masło. Mieszaj do rozpuszczenia. Masę zdejmij z ognia. Odstaw do przestudzenia, a następnie wlej do miski z mąką i suchymi drożdżami.
Wbij dwa całe jajka oraz żółtko. Wyrabiaj ciasto energicznie za pomocą miksera, a potem ręcznie (około 10 minut). W cieście powinny pojawić się pęcherzyki powietrza. Jeśli konsystencja jest zbyt kleista, dodaj nieco mąki.
Stolnicę posyp resztą mąki. Uformuj wałek z ciasta. Przykryj go czystą ściereczką i odłóż na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 12 części. Każdą lekko rozpłaszcz, posmaruj łyżką dżemu truskawkowego. Sklej ciasto, formując kulki (jak knedle).
Formy do muffinek lub babeczek wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Włóż kulki. Odstaw na 20 minut. Piecz w 180 st. 15 min.Źródło: Świat kobiety