Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowe babeczki"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 152
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 152
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Przesiej do dużej miski 50 dag mąki (resztę odłóż do podsypywania). Wymieszaj z suchymi drożdżami. W rondlu podgrzej mleko, wsyp cukier. Ogrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj masło. Mieszaj do rozpuszczenia. Masę zdejmij z ognia. Odstaw do przestudzenia, a następnie wlej do miski z mąką i suchymi drożdżami.
Wbij dwa całe jajka oraz żółtko. Wyrabiaj ciasto energicznie za pomocą miksera, a potem ręcznie (około 10 minut). W cieście powinny pojawić się pęcherzyki powietrza. Jeśli konsystencja jest zbyt kleista, dodaj nieco mąki.
Stolnicę posyp resztą mąki. Uformuj wałek z ciasta. Przykryj go czystą ściereczką i odłóż na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 12 części. Każdą lekko rozpłaszcz, posmaruj łyżką dżemu truskawkowego. Sklej ciasto, formując kulki (jak knedle).
Formy do muffinek lub babeczek wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Włóż kulki. Odstaw na 20 minut. Piecz w 180 st. 15 min.Źródło: Świat kobiety