Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe dla leniwych bo bez ręcznego wyrabiania. Wystarczy tylko mikser. Ciasto ładnie rośnie i można dodać do niego nie tylko rabarbar, ale i inne sezonowe owoce.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 8177
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1007
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4303
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 806
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1078
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4034
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 8177
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1007
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4303
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 806
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1078
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4034
Składniki
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na godzinę. Do misy wsypujemy przesiana mąkę. Robimy dołek i wkruszamy drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy letnim mlekiem. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ruszenia drożdży. Po tym czasie dodajemy roztrzepane jajka, olej, szczyptę soli i miksujemy do połączenia składników, następnie odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie znów miksujemy, ale krótko i przekładamy na blaszkę o wymiarach 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i znów odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę składniki której dokładnie ze sobą wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na kilka minut. Wyrośnięte czasie posypujemy osączonym z soku rabarbarem oraz kruszonką. Wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 175 stopni i pieczemy ok. 40 minut do zrumienienia kruszonki. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Smacznego :)