Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe dla leniwych bo bez ręcznego wyrabiania. Wystarczy tylko mikser. Ciasto ładnie rośnie i można dodać do niego nie tylko rabarbar, ale i inne sezonowe owoce.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na godzinę.
Do misy wsypujemy przesiana mąkę. Robimy dołek i wkruszamy drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy letnim mlekiem. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ruszenia drożdży. Po tym czasie dodajemy roztrzepane jajka, olej, szczyptę soli i miksujemy do połączenia składników, następnie odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie znów miksujemy, ale krótko i przekładamy na blaszkę o wymiarach 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i znów odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę składniki której dokładnie ze sobą wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na kilka minut.
Wyrośnięte czasie posypujemy osączonym z soku rabarbarem oraz kruszonką. Wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 175 stopni i pieczemy ok. 40 minut do zrumienienia kruszonki.
Studzimy w wyłączonym piekarniku.
Smacznego :)
Witam serdecznie, tym razem propozycja na chlebek bez drożdży, na sodzie. Chl...
Odsłon: 62840
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 126
Czekoladowe wafelki o przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one s...
Odsłon: 95
Mini torcik serowy, z mascarpone – jeżynowy, galaretką ozdobiony, owocami orz...
Odsłon: 226
Przygotowanie tego ptasiego mleczka z galaretką jest naprawdę proste i nie wy...
Odsłon: 31530
Te proste i bardzo smaczne chrupiące naleśniki z owocami morza wręcz idealnie...
Odsłon: 5334
Nie ma nic zdrowszego od połączenia marchewki i cukinii, a z soczystymi pomid...
Odsłon: 8911
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 126
Czekoladowe wafelki o przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one s...
Odsłon: 95
Mini torcik serowy, z mascarpone – jeżynowy, galaretką ozdobiony, owocami orz...
Odsłon: 226
Przygotowanie tego ptasiego mleczka z galaretką jest naprawdę proste i nie wy...
Odsłon: 31530
Te proste i bardzo smaczne chrupiące naleśniki z owocami morza wręcz idealnie...
Odsłon: 5334
Nie ma nic zdrowszego od połączenia marchewki i cukinii, a z soczystymi pomid...
Odsłon: 8911
Składniki
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na godzinę. Do misy wsypujemy przesiana mąkę. Robimy dołek i wkruszamy drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy letnim mlekiem. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ruszenia drożdży. Po tym czasie dodajemy roztrzepane jajka, olej, szczyptę soli i miksujemy do połączenia składników, następnie odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie znów miksujemy, ale krótko i przekładamy na blaszkę o wymiarach 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i znów odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę składniki której dokładnie ze sobą wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na kilka minut. Wyrośnięte czasie posypujemy osączonym z soku rabarbarem oraz kruszonką. Wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 175 stopni i pieczemy ok. 40 minut do zrumienienia kruszonki. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Smacznego :)
Przepisy Desery
Desery
Ciasto Dama Pik
Desery
Gofry jak nad morzem
Desery
CIASTO MAXI KING BEZ PIECZENIA W 15 MINUT
Desery
Kwiaty w galarecie
Ciasto Dama Pik
Jeśli chcesz zaserwować w weekend proste i efektowne ciasto, Dama Pik będzie...
Odsłon: 225
Gofry jak nad morzem
Morze kojarzy nam się z wakacjami, odpoczynkiem, świeżą rybą, ale także… z ch...
Odsłon: 273