Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe dla leniwych bo bez ręcznego wyrabiania. Wystarczy tylko mikser. Ciasto ładnie rośnie i można dodać do niego nie tylko rabarbar, ale i inne sezonowe owoce.
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1046
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 80
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1046
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 80
Składniki
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na godzinę. Do misy wsypujemy przesiana mąkę. Robimy dołek i wkruszamy drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy letnim mlekiem. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ruszenia drożdży. Po tym czasie dodajemy roztrzepane jajka, olej, szczyptę soli i miksujemy do połączenia składników, następnie odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie znów miksujemy, ale krótko i przekładamy na blaszkę o wymiarach 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i znów odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę składniki której dokładnie ze sobą wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na kilka minut. Wyrośnięte czasie posypujemy osączonym z soku rabarbarem oraz kruszonką. Wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 175 stopni i pieczemy ok. 40 minut do zrumienienia kruszonki. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Smacznego :)