Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe bez wyrabiania z śliwkami

Drożdżowe bez wyrabiania z śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 744 Ocena: 14430

Dodano:

Odsłon: 878

Takie ciasta to ja lubię, mało pracy dużo smacznego ciasta.

Składniki

  • Ciasto :mąka pszenna 350 g
  • świeże drożdże 50 g
  • cukier 105 g
  • cukier ze skórką cytrynową 1 łyżeczka
  • mleko 100 ml
  • olej rzepakowy 125 ml
  • 2 żółtka
  • Kruszonka : masło lub margaryna 50 g
  • cukier puder 50 g
  • mąka krupczatka 50 g
  • mąka pszenna 50 g
  • śliwki ok.60-70 g
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowe bez wyrabiania z śliwkami

Przygotowanie

  1. Blaszka 21 X 21 cm wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą.
    Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru, mleko lekko podgrzewamy.
    Do szerokiej miski :
    1 rozkruszamy drożdże
    2 posypujemy cukrem ze skórką cytrynową
    3 sypiemy cukier
    4 wylewamy utarte żółtka
    5 wylewamy olej
    6 dolewamy mleko
    7 równomiernie po całości przesiewamy mąkę

    Nie można mieszać, zachować też podaną kolejność.
    Ciasto odstawiamy nakryte ściereczką na 3 godziny.
    Potem zawartość miski należy wymieszać łyżką i przełożyć do blaszki.
    W blasze zostawić jeszcze na 30 min.
    W tym czasie robimy kruszonkę rozcierając wszystkie składniki palcami do uzyskania jednolitych okruchów.
    Na ciasto wykładamy połówki śliwek i posypujemy kruszonką.

  2. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania wstawiamy do zimnego piekarnika.
    Pieczemy w 175 C przez około 50-60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SlodkiSmakPasji 28 sierpnia Takie sa najlepsze,na sam widok slinka leci!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 22 sierpnia szczerze mówiąc czytając przepis myślałam , że jest dziwaczny, ale ...ale - ciasto wyszło wyśmienite, polecam. Zresztą nie tylko ten przepis KORAL , oj niejeden pyszny obiad już zjadłam dzięki Tobie. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 21 sierpnia Czy ten czas pieczenia jest też podany od zimnego pieca?
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń