Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniała dekoracja i smaczne słodkie bułeczki.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 915
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4155
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 131
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 644
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3483
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 711
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 915
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4155
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 131
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 644
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3483
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 711
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski , robimy wgłębienie i kruszymy w nie drożdże, posypujemy łyżeczką cukru. Mleko lekko podgrzewamy , żółtka ubijamy z resztą cukru i cukrem waniliowym. Gdy drożdże lekko podrosną , do mąki dodajemy letnie mleko , ubite żółtka i na końcu olej. Po lekkim wyrobieniu ciasta dosypujemy sezam i rodzynki wymoczone w gorącej wodzie. Ciasto bardzo dokładnie ugniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duże koło o średnicy około 30 cm, dzielimy na 6 części - trójkątów. Trójkąty ponacinać po obu stronach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w 180 C około 15 minut. Lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i odrobiną wody. Masa powinna być jak dość gęsta śmietana. Wystudzone polewamy lukrem i dekorujemy.