Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniała dekoracja i smaczne słodkie bułeczki.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 30
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 78
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 30
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 78
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski , robimy wgłębienie i kruszymy w nie drożdże, posypujemy łyżeczką cukru. Mleko lekko podgrzewamy , żółtka ubijamy z resztą cukru i cukrem waniliowym. Gdy drożdże lekko podrosną , do mąki dodajemy letnie mleko , ubite żółtka i na końcu olej. Po lekkim wyrobieniu ciasta dosypujemy sezam i rodzynki wymoczone w gorącej wodzie. Ciasto bardzo dokładnie ugniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duże koło o średnicy około 30 cm, dzielimy na 6 części - trójkątów. Trójkąty ponacinać po obu stronach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w 180 C około 15 minut. Lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i odrobiną wody. Masa powinna być jak dość gęsta śmietana. Wystudzone polewamy lukrem i dekorujemy.