Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowe ciasto z migdałami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki, usuń pestki.
Do ciepłego mleka wkrusz drożdże, wsyp łyżeczkę cukru, wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia.
Masło lub margarynę rozpuść, przestudź. W misce roztrzep jajka, wlej stopiony tłuszcz, wyrośnięty zaczyn i przesianą mąkę. Wyrabiaj ciasto do chwili, aż będzie gładkie, błyszczące i zacznie odstawać od ręki. Uformuj je w kulę, zawiń w lnianą ściereczkę i włóż do zimnej wody.
W tym czasie ugotuj budyń wg przepisu, przestudź go mieszając.
Po wypłynięciu ciasta (ok. 15 min) wyjmij je na stolnicę podsypaną mąką, wsyp cukier i jeszcze raz zagnieć.
Ciasto wyłóż do natłuszczonej blachy, delikatnie rozsmaruj na nim budyń, rozłóż śliwki skórką do dołu. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Odstaw, żeby jeszcze trochę podrosło.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piecz około 40 minut.
ok. 75 minut • Porcja ok. 250 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 16 porcji.Źródło: Kobieta i życie