Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam puszyste i miękkie ciasto drożdżowe z aromatycznym musem z jabłek oraz chrupiącą kruszonką.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 33
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 33
Składniki
Ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i łyżkę cukru i mieszamy. Odstawiamy przykryte ściereczką na 10 minut. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy resztę cukru, sól. Wlewamy mleko z drożdżami, dodajemy jajka i żółtko, wlewamy ekstrakt z wanilii i mieszamy. Dodajemy olej i wyrabiamy dobrze ciasto, aż zacznie będzie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Następnie ciasto przekładamy do natłuszczonej formy.
Mus: jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, dzielimy na cząstki i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i wstawiamy na mocny ogień. Po kilku minutach dodajemy cukier, cynamon i wlewamy 80 ml wody. Dusimy około 10-15 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodajemy kisiel i mieszamy aż się rozpuści. Mus odstawiamy do przestudzenia.
Kruszonka: wszystkie składniki mieszamy w misce, aż powstanie kruszonka. Schładzamy.
Na ciasto wykładamy przestudzony mus i rozprowadzamy równomiernie. Na wierzch ścieramy na tarce schłodzoną kruszonkę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 40 minut (do suchego patyczka).