Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe ciasto z musem jabłkowym

Drożdżowe ciasto z musem jabłkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7456

Dodano:

Odsłon: 23331

Dzisiaj polecam puszyste i miękkie ciasto drożdżowe z aromatycznym musem z jabłek oraz chrupiącą kruszonką.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 500g mąki
  • 50g cukru
  • opakowanie drożdży suszonych (7g)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250ml mleka
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 100ml oleju roślinnego
  • Na mus jabłkowy:
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru łyżeczka cynamonu
  • 80ml wody
  • płaska łyżka kisielu w proszku (u mnie cytrynowy)
  • Na kruszonkę migdałową:
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki zmielonych migdałów
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 90g stopionego masła
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i łyżkę cukru i mieszamy. Odstawiamy przykryte ściereczką na 10 minut. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy resztę cukru, sól. Wlewamy mleko z drożdżami, dodajemy jajka i żółtko, wlewamy ekstrakt z wanilii i mieszamy. Dodajemy olej i wyrabiamy dobrze ciasto, aż zacznie będzie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Następnie ciasto przekładamy do natłuszczonej formy.

  2. Mus: jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, dzielimy na cząstki i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i wstawiamy na mocny ogień. Po kilku minutach dodajemy cukier, cynamon i wlewamy 80 ml wody. Dusimy około 10-15 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodajemy kisiel i mieszamy aż się rozpuści. Mus odstawiamy do przestudzenia.

  3. Kruszonka: wszystkie składniki mieszamy w misce, aż powstanie kruszonka. Schładzamy.

  4. Na ciasto wykładamy przestudzony mus i rozprowadzamy równomiernie. Na wierzch ścieramy na tarce schłodzoną kruszonkę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 40 minut (do suchego patyczka).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń