Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 397

Ciasto drożdżowe, śliwki i kruszonka to połączenie doskonałe! :)

Składniki

  • świeże drożdże 50g
  • mleko 200 ml
  • jajka 3 sztuki
  • żółtka 3 sztuki
  • cukier 100 g
  • mąka pszenna 500 g
  • masło 100 g
  • śliwki 1 kg
  • Kruszonka:
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • cukier puder 3 łyżki
  • masło 2 łyżki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Przygotowanie

  1. Do rozkruszonych drożdży wsypujemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, wlewamy ciepłe mleko, mieszamy łyżką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
    Jajka, żółtka i cukier zmiksować.
    Do przesianej przez sito mąki dodać wyrośnięte drożdże, zmiksowane jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i wyrabiać dłońmi, aż będzie mieć jednolitą strukturę i będzie odklejać się od rąk.
    Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.
    Do wyłożonej papierem do pieczenia formy przełożyć ciasto, ułożyć połówki umytych i pozbawionych pestek śliwek.

    Kruszonka:
    Składniki na kruszonkę połączyć dłońmi.
    Przygotowaną kruszonką posypać śliwki.
    Ciasto wstawić do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 35-40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń