Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki zapach cynamonu z cukrem i masła......mmmmmm......
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 175
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 175
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Składniki
Składniki na ciasto - drożdżowe podstawowe- dlatego nie będę powielać przepisu. Nie dodajemy tylko skórki pomarańczowej. Kruszonka- wedle Waszego uznania :) Rozpuszczamy masło. W miseczce mieszamy cukier i cynamon. Wyrośnięte ciasto, dzielimy na pół, podsypujemy blat mąką i wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. pół cm. Pędzelkiem smarujemy obficie masłem i posypujemy połową mieszanki cynamonowej. Zwijamy, jak na roladę, kroimy ostrym nożem 2-3cm. paski. I teraz mamy dwie opcje układania na blaszce ( wyłożonej papierem oczywiście ) - tak jak na zdjęciu i po upieczeniu odrywamy sobie lub układamy z odstępami. Z drugą połową ciasta postępujemy tak samo. Resztą masła smarujemy wierzch bułeczek i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 170st.C. Bułki pieczemy ok. 15- 20min. A tak, jak na zdjęciu- ok. 35- 45 min. Gorące polewamy lukrem :)