Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe oponki

Drożdżowe oponki

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1013

Dodano:

Odsłon: 1626

Tanie, proste i pyszne oponki :) Jeśli mamy ochotę możemy je oblać polewą i posypać kolorową posypką.

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 dag drożdży świeżych
  • 2/3 szklanki mleka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietaną)
  • 3 łyżki cukru + łyżka do zaczynu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub aromat
  • 2 jajka
  • 1 łyżka wódki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko z jogurtem podgrzewamy, drożdże mieszamy z łyżką cukru i 3 łyżkami mleka.
    Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i wlewamy nasze drożdże, delikatnie mieszamy z mąką. Przykrywamy i czekamy aż urosną.
    Po tym czasie do miski dodajemy cukier, jajka, olej, pozostałem mleko z jogurtem, cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto, ma być sprężyste i nie kleić się do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, chwilkę zagniatamy i wałkujemy. Wykrawamy oponki, ja wykroiłam jeszcze serduszka.
    Odstawiamy do napuszenia ok. 10-15 minut i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika.
    Odsączamy na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń