Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowe racuchy z truskawką"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2464
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 51
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2464
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 51
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
Joanna Tokarz z Ptaszkowej
Mleko podgrzewam, wkruszam drożdże, dodaję cukier, syrop trzcinowy i 10 dag mąki. Mieszam i odstawiam, aż rozczyn zwiększy objętość o 1/3.
Białka ubijam z dodatkiem soli na sztywną pianę. Dodaję żółtka, rozczyn i resztę mąki. Wyrabiam ręką lub mikserem (z hakiem) do połączenia się składników. Masa ma być gładka, lejąca i z pęcherzykami powietrza. Przykrywam, odstawiam do wyrośnięcia na ok. godz.
Truskawki myję, usuwam szypułki i kroję na połówki albo ćwiartki.
Racuchy smażę na gorącym oleju na małym ogniu. W wierzchy wbijam ka- wałki truskawek, przewracam racuchy i smażę z drugiej strony.
Posypuję cukrem pudrem lub polewam sosem z truskawek (miksuję je z cukrem i jogurtem).
35 min • Porcja 230 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 4-5 porcjiŹródło: Kobieta i życie