Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki z tego przepisu są genialne i niepowtarzalne w smaku.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3766
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2127
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5577
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5587
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3766
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2127
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5577
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5587
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Drożdże przekładamy do małej miseczki, mieszamy z łyżeczką cukru i zalewamy 1/8 ciepłej wody. Odstawiamy na ok. 15 min, aż zacznie „ pęcznieć”. Mąkę (1,5 szkl ) przesiewamy, następnie dodajemy maślankę oraz wyrośnięte drożdże. Mieszamy, aż wszystkie składniki będą dokładnie połączone bez grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz do napuszenia. Po tym czasie dodajemy cukier, lekko roztrzepane jajko, sól, olej, sodę oraz przesianą mąkę ( 1 3/4 szk ). Mieszamy i wyrabiamy przez ok. 7-8 min używając miksera i końcówki do wyrabiania tzw. haka lub ręcznie. Gotowe dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy lekko podsypując mąką, tworząc koło. Wykrawamy trójkąty ( z jednego koła ok. 12 szt ), zwijamy od szerszej ku węższej stronie. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 – 2 godz. Napuszone wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C i pieczemy przez ok. 10-15 min. do lekkiego zarumienienia. Cały przepis na ilovebake