Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe rogaliki na maślance

Drożdżowe rogaliki na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3408

Dodano:

Odsłon: 7298

Rogaliki z tego przepisu są genialne i niepowtarzalne w smaku.

Składniki

  • 1 1/4 łyżeczki suchych drożdży ( instant ) 1/8 szklanki ciepłej wody
  • 1 1/2 szklanki maślanki naturalnej 3 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki cukru + 1 łyżeczka 1 duże jajko 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oleju 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Drożdże przekładamy do małej miseczki, mieszamy z łyżeczką cukru i zalewamy 1/8 ciepłej wody. Odstawiamy na ok. 15 min, aż zacznie „ pęcznieć”. Mąkę (1,5 szkl ) przesiewamy, następnie dodajemy maślankę oraz wyrośnięte drożdże. Mieszamy, aż wszystkie składniki będą dokładnie połączone bez grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz do napuszenia. Po tym czasie dodajemy cukier, lekko roztrzepane jajko, sól, olej, sodę oraz przesianą mąkę ( 1 3/4 szk ). Mieszamy i wyrabiamy przez ok. 7-8 min używając miksera i końcówki do wyrabiania tzw. haka lub ręcznie. Gotowe dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy lekko podsypując mąką, tworząc koło. Wykrawamy trójkąty ( z jednego koła ok. 12 szt ), zwijamy od szerszej ku węższej stronie. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 – 2 godz. Napuszone wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C i pieczemy przez ok. 10-15 min. do lekkiego zarumienienia. Cały przepis na ilovebake

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://ilovebake.pl/2014/05/14/drozdzowe-rogaliki-na-maslance-przepis/

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń