Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
leciutkie, pulchne rogaliki-najlepsze
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5399
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1758
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5300
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1804
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5399
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1758
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5300
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1804
Składniki
Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy 100g cukru oraz ciepłe mleko i troszkę mąki. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodajemy resztę mąki (przesiewamy) oraz rozbełtane jajka,cukier waniliowy i rozpuszczone i ostudzone masło. Zagniatamy ciasto-chwilkę wyrabiamy tak by było gładkie i błyszczące.
Ciasto zawijamy w ściereczkę i wkładamy je do miski napełnionej zimną wodą. Ciasto zostawiamy w wodzie do momentu aż wypłynie na powierzchnię i wyraźnie podrośnie.
NADZIENIE Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną, dodajemy do niej zmielone orzechy i dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto wypłynie delikatnie wyciągamy je z wody i dajemy do miski wysypanej mąką. Chwilę przerabiamy podsypując mąką. Dzielimy na części, każdą część wałkujemy na duże koło, kroimy na trójkąty. Na każdy trójkąt dajemy trochę nadzienia i zwijamy tworząc rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor około 15 minut w temp 180 stopni-to ciasto jest niesamowicie leciutkie i rogaliki pieką się bardzo szybko.
I gotowe :) Rogalików z tych proporcji wychodzi bardzo dużo, są pyszne, mięciutkie i bardzo łatwe w przygotowaniu.