Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
leciutkie, pulchne rogaliki-najlepsze
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38293
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 390
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 155
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38293
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 390
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 155
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Składniki
Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy 100g cukru oraz ciepłe mleko i troszkę mąki. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodajemy resztę mąki (przesiewamy) oraz rozbełtane jajka,cukier waniliowy i rozpuszczone i ostudzone masło. Zagniatamy ciasto-chwilkę wyrabiamy tak by było gładkie i błyszczące.
Ciasto zawijamy w ściereczkę i wkładamy je do miski napełnionej zimną wodą. Ciasto zostawiamy w wodzie do momentu aż wypłynie na powierzchnię i wyraźnie podrośnie.
NADZIENIE Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną, dodajemy do niej zmielone orzechy i dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto wypłynie delikatnie wyciągamy je z wody i dajemy do miski wysypanej mąką. Chwilę przerabiamy podsypując mąką. Dzielimy na części, każdą część wałkujemy na duże koło, kroimy na trójkąty. Na każdy trójkąt dajemy trochę nadzienia i zwijamy tworząc rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor około 15 minut w temp 180 stopni-to ciasto jest niesamowicie leciutkie i rogaliki pieką się bardzo szybko.
I gotowe :) Rogalików z tych proporcji wychodzi bardzo dużo, są pyszne, mięciutkie i bardzo łatwe w przygotowaniu.