Do góry

Desery Przepis na:

drożdżowe rogaliki z ciasta topionego z czekoladą i orzechami

drożdżowe rogaliki z ciasta topionego z czekoladą i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 9748

Dodano:

Odsłon: 12180

leciutkie, pulchne rogaliki-najlepsze

Składniki

  • CIASTO -750g mąki pszennej tortowej -250g masła lub margaryny
  • -100g cukru -200ml mleka
  • -80g drożdży świeżych -2 jajka -cukier waniliowy
  • NADZIENIE -200g czekolady mlecznej -120g orzechów włoskich
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
drożdżowe rogaliki z ciasta topionego z czekoladą i orzechami

Przygotowanie

  1. Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy 100g cukru oraz ciepłe mleko i troszkę mąki.
    Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
    Do wyrośniętych drożdży dodajemy resztę mąki (przesiewamy) oraz rozbełtane jajka,cukier waniliowy i rozpuszczone i ostudzone masło. Zagniatamy ciasto-chwilkę wyrabiamy tak by było gładkie i błyszczące.

  2. Ciasto zawijamy w ściereczkę i wkładamy je do miski napełnionej zimną wodą.
    Ciasto zostawiamy w wodzie do momentu aż wypłynie na powierzchnię i wyraźnie podrośnie.

  3. NADZIENIE

    Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną, dodajemy do niej zmielone orzechy i dokładnie mieszamy.

  4. Gdy ciasto wypłynie delikatnie wyciągamy je z wody i dajemy do miski wysypanej mąką. Chwilę przerabiamy podsypując mąką.

    Dzielimy na części, każdą część wałkujemy na duże koło, kroimy na trójkąty. Na każdy trójkąt dajemy trochę nadzienia i zwijamy tworząc rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor około 15 minut w temp 180 stopni-to ciasto jest niesamowicie leciutkie i rogaliki pieką się bardzo szybko.

  5. I gotowe :)
    Rogalików z tych proporcji wychodzi bardzo dużo, są pyszne, mięciutkie i bardzo łatwe w przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 21 września 2018 Rogaliczki na pewno przepyszne! Ciast nie jadam, jednak przepis zapisuje na wypadek odwiedzin wnuczkow :-) mysle, ze sprawdza sie takze z powidlami sliwkowymi. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń